| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
środa, 05 listopada 2008

Przepis na ten chleb pochodzi z książeczki dołączonej do  maszyny do chleba  (moulinex), a piekę go prawie codziennie :-).

 

Składniki (na chleb o wadze 750 g) 

 

305 ml wody

1,5 małej  miarki soli ( 8 g )

0,5 dużej miarki cukru ( 7 g )

415 g mąki pszennej (dodaję typ 650 ) 

95 g mąki żytniej

1,5 małej miarki drożdży instant  (5 g )

 

Ja ten chlebek tylko wyrabiam w maszynie, a piekę w  piekarniku.

Wrzucam podane składniki do maszyny w kolejności zalecanej przez producenta, nastawiam program do ciasta rosnącego. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiam ciasto , wyjmuję je i formuję chlebek. Zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 2 godz.) , nakryty ściereczką.

 Piekarnik rozgrzewam do 250 oC (razem z blachą) , na gorącą blachę przekładam  wyrośnięty chlebek , temperaturę zmniejszam do 230 oC i  piekę 10 min , następnie  zmniejszam temp. do 200 oC i piekę jeszcze 20-25 min.

Piekarnik na początku spryskiwałam  , teraz wstawiam naczynie  z wodą na czas pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika kładę chleb na kratce - do wystygnięcia. 

 

Program maszynowy do tego chlebka - 2 (chleb francuski) 

 

 

wtorek, 04 listopada 2008

 

gotujemy po polsku

 

 

 

bigos

 

 

ok. 1 kg kapusty kiszonej

kawałek kapusty białej

cebula

ok. 30 –40 dag mięsa wieprzowego lub wołowego (lub jedno i drugie)

1-2 kawałki kiełbasy

suszone grzybki

koncentrat pomidorowy

czerwone wino - wytrawne (ok. 1/2 szkl.)

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

 

     Kapustę kiszoną odcisnąć i udusić na małym ogniu. Kapustę słodką poszatkować , zalać wodą i ugotować w drugim garnku. Grzybki namoczyć , ja zanim wrzucę je do kapusty jeszcze je gotuję.

     Zmieszać kapustę kiszoną z białą , dodać grzyby. Mięso, kiełbasę , cebulę - pokroić i podsmażyć zanim je wrzucimy do kapusty. Przyprawić bigos wg gustu i smaku , ja jeszcze dodaję trochę koncentratu pomidorowego i wino czerwone wytrawne.

     Dusić na małym ogniu ok. 1 godz.. Najlepszy jest bigos gotowany przez kilka (2-3) dni z rzędu , gdyż zyskuje na tym jego smak.

     Można dodać również suszone śliwki, ale ja akurat za ich smakiem nie przepadam, więc nie dodaję.

 

bigos

poniedziałek, 03 listopada 2008

Jest to przekąska, które od lat gości w mojej rodzinie :-)

 

Potrzebujemy :

 

ok .30 dag sera żółtego -  salami

 

1 serek topiony kremowy 

1/2 kostki masła

2 jajka

 

szynka, szczypiorek, natka, pieczarki (podsmażone), rzodkiewki - jednym słowem co kto lubi 

pieprz, sól 

 

Ser w woreczku foliowym trzymać pół godz. we wrzątku (ja zostawiam w garnku na malutkim gazie) .
Jajka ugotować , pokroić , resztę składników również , wymieszać z masłem i serkiem topionym, doprawić.
Żółty ser wyjąć z woreczka (zrobi się taki ...placek, w razie porzeby rozwałkować) , rozsmarować na nim farsz i zwinąć w roladę - i  po ostygnięciu  do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

1 ... 41 , 42 , 43 , 44