| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
¶roda, 05 listopada 2008

Przepis na ten chleb pochodzi z ksi±żeczki doł±czonej do  maszyny do chleba  (moulinex), a piekę go prawie codziennie :-).

 

Składniki (na chleb o wadze 750 g) 

 

305 ml wody

1,5 małej  miarki soli ( 8 g )

0,5 dużej miarki cukru ( 7 g )

415 g m±ki pszennej (dodaję typ 650 ) 

95 g m±ki żytniej

1,5 małej miarki drożdży instant  (5 g )

 

Ja ten chlebek tylko wyrabiam w maszynie, a piekę w  piekarniku.

Wrzucam podane składniki do maszyny w kolejno¶ci zalecanej przez producenta, nastawiam program do ciasta rosn±cego. Po wyro¶nięciu jeszcze raz wyrabiam ciasto , wyjmuję je i formuję chlebek. Zostawiam do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu (ok. 2 godz.) , nakryty ¶ciereczk±.

 Piekarnik rozgrzewam do 250 oC (razem z blach±) , na gor±c± blachę przekładam  wyro¶nięty chlebek , temperaturę zmniejszam do 230 oC i  piekę 10 min , następnie  zmniejszam temp. do 200 oC i piekę jeszcze 20-25 min.

Piekarnik na pocz±tku spryskiwałam  , teraz wstawiam naczynie  z wod± na czas pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika kładę chleb na kratce - do wystygnięcia. 

 

Program maszynowy do tego chlebka - 2 (chleb francuski) 

 

 

wtorek, 04 listopada 2008

 

gotujemy po polsku

 

 

 

bigos

 

 

ok. 1 kg kapusty kiszonej

kawałek kapusty białej

cebula

ok. 30 –40 dag mięsa wieprzowego lub wołowego (lub jedno i drugie)

1-2 kawałki kiełbasy

suszone grzybki

koncentrat pomidorowy

czerwone wino - wytrawne (ok. 1/2 szkl.)

li¶ć laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

 

     Kapustę kiszon± odcisn±ć i udusić na małym ogniu. Kapustę słodk± poszatkować , zalać wod± i ugotować w drugim garnku. Grzybki namoczyć , ja zanim wrzucę je do kapusty jeszcze je gotuję.

     Zmieszać kapustę kiszon± z biał± , dodać grzyby. Mięso, kiełbasę , cebulę - pokroić i podsmażyć zanim je wrzucimy do kapusty. Przyprawić bigos wg gustu i smaku , ja jeszcze dodaję trochę koncentratu pomidorowego i wino czerwone wytrawne.

     Dusić na małym ogniu ok. 1 godz.. Najlepszy jest bigos gotowany przez kilka (2-3) dni z rzędu , gdyż zyskuje na tym jego smak.

     Można dodać również suszone ¶liwki, ale ja akurat za ich smakiem nie przepadam, więc nie dodaję.

 

bigos

poniedziałek, 03 listopada 2008

Jest to przek±ska, które od lat go¶ci w mojej rodzinie :-)

 

Potrzebujemy :

 

ok .30 dag sera żółtego -  salami

 

1 serek topiony kremowy 

1/2 kostki masła

2 jajka

 

szynka, szczypiorek, natka, pieczarki (podsmażone), rzodkiewki - jednym słowem co kto lubi 

pieprz, sól 

 

Ser w woreczku foliowym trzymać pół godz. we wrz±tku (ja zostawiam w garnku na malutkim gazie) .
Jajka ugotować , pokroić , resztę składników również , wymieszać z masłem i serkiem topionym, doprawić.
Żółty ser wyj±ć z woreczka (zrobi się taki ...placek, w razie porzeby rozwałkować) , rozsmarować na nim farsz i zwin±ć w roladę - i  po ostygnięciu  do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

1 ... 41 , 42 , 43 , 44