| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
sobota, 18 marca 2017

Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu.

Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki.

Dziękuję za inspirację - chleby.info.

 

chrupicask1

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650)

300 ml wody

130 ml mleka

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem  (10 minut).

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w  garnku na małym ogniu wymieszać wodę z mąką i szczyptą soli - doprowadzić do wrzenia.

Wyrośnięty chleb można naciąć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowaną pomadą.

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Studzić na kratce.

 

chrupicask3

chrupicask8

piątek, 17 marca 2017

Przepis na tę zdrową i smaczną zapiekankę znalazłam na stronie  dietetyczneprzepisy.net.

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo nam smakował.

Zapiekankę przygotowałam z trochę większej ilości składników niż w oryginalnym przepisie (tylko ilość ziemniaków pozostawiłam bez zmian), zamiast mozzarelli light dałam zwykłą kulkę, a ziemniaki wcześniej pokroiłam w plasterki i obgotowałam.

 zapcuk6

 

Składniki:

2 cukinie (średniej wielkości)

2 ziemniaki

4 pomidory

kulka mozzarelli

kilka plasterków szynki drobiowej

2 ząbki czosnku

świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn (ilość wg własnego uznania)

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w plasterki. Następnie obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut i odcedzić.

Cukinię pokroić w krążki, posolić i odstawić, aż puści sok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła, sól i pieprz.

Szynkę pokroić w paski.

Na dno naczynia żaroodpornego (nie smarowałam tłuszczem) wyłożyć połowę szynki, potem na przemian plastry cukinii i ziemniaków, następnie resztę wędliny.

Na wierzch wyłożyć przygotowane pomidory i pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-40 minut.

 

zapcuk7

 

zapcuk8

czwartek, 16 marca 2017

Wczoraj u Renaty zobaczyłam przepis na te żeberka i postanowiłam  , że dziś na obiad zrobię takie danie.

Aż dziwne, że do tej pory nigdy nie wpadłam na ten pomysł.

Pieczone żeberka z kapustą wyszły pyszne i mięciutkie (ja wstawiłam do piekarnika , ale można też dusić w garnku).

Niestety nie miałam domowej kapusty kiszonej, więc musiałam zadowolić się kupną.

Na pewno jeszcze  je zrobię - nie wiedziałam, że to takie dobre.

Dziękuję za inspirację Renato :).

 eberka7

 

Składniki:

 

1 kg żeberek wieprzowych

1 kg kapusty kiszonej

2 cebule

2-3 ziarna ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy, słodka papryka

olej do podsmażenia

 

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) , przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i krótko obgotować. Odsączyć.

Żeberka pokroić na porcje, przyprawić, dolać trochę oleju i dokładnie wymieszać z mięsem (odstawiłam na godzinę do lodówki).

Na rozgrzanej patelni zrumienić mięso. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do kapusty.

Połowę porcji kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub garnka - jeśli będziemy dusić), na nią wyłożyć żeberka, następnie pozostałą kapustę  na wierzch.

Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie i listki laurowe.

Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Piec około 1 - 1 1/2 godziny (zależy od wielkości żeberek).

Smacznego :)

 

 eberka1

eberka3

eberka6

eberka8

 

środa, 15 marca 2017

Gdy dzisiaj zobaczyłam ten przepis u Mikimamy to już wiedziałam, co zrobię na obiad.

Smaczna tarta ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi , do tego zupełnie inne ciasto na spód (osobiście wolę jednak tradycyjne, córce zasmakowało).

Wprowadziłam tylko jedną zmianę  - wymieszałam białą mąkę z pełnoziarnistą.

 tartasz2

 

Ciasto:

 

2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki pszennej białej i pełnoziarnistej)

20 dag chudego twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do posmarowania formy

 

Nadzienie:

 

torebka szpinaku baby (nie zużyłam całej)

kostka sera feta

1 duży jogurt grecki

2 małe jajka (lub 1 duże)

1-2 ząbki czosnku

 pieprz, suszone oregano, ewentualnie sól

małe opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Ser rozdrobnić , dodać jajo, olej, mleko i sól - wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.

Przełożyć do miski , nakryć folią i odstawić do lodówki na pół godziny.

 

Fetę rozgnieść dokładnie, wymieszać z jogurtem, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem , szpinakiem i przyprawami.

Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do pieczenia (wcześniej lekko posmarowaną masłem lub olejem) razem z brzegami.

Farsz wyłożyć na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni (góra-dół) przez około 40 minut (aż boki się zrumienią).

 tartasz5

poniedziałek, 13 marca 2017

Po przerwie znów dołączyłam do wspólnego pieczenia chleba w Piekarni Amber.

W marcu piekliśmy chleb żytni  z ziarnami na zakwasie. Przepis w tym miesiącu wybrał Jacek z bloga "Przepisy na domowy chleb i ser".

Chleb jest prosty,smaczny , z dużą ilością zdrowych ziaren, wymaga trochę czasu - ale warto się skusić :)

Do tego chleba użyłam mąki żytniej typ 720 i 2000.

 marcowa4

 

Składniki:

 

Zaczyn:

 

30 g zakwasu żytniego

3 g soli

155 g mąki żytniej 1150 lub 1400 (można zastąpić 105 g żytniej typ 750 + 50 g żytniej razowej typ 2000)

155 g wody

 

Zaczyn należy trzymać przez 8-9 godzin w ciepłym miejscu (ok 35 stopni), potem należy go przenieść do temperatury pokojowej.

Łączny czas fermentacji - 18-24 godziny.

 

Ziarna:

 

25 g słonecznika

25 g sezamu

25g siemienia lnianego

150 g wody

 

Ziarna zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na 2-3 godziny.

 

Ciasto właściwe:

 

cały zaczyn

ziarna

250 g mąki żytniej 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g mąki żytniej typ 720 + 80 g mąki żytniej razowej typ 2000)

50 g mąki jasnej pszennej

40 g wody

5 g drożdży świeżych

24 g melasy

5 g soli

 

Ziarna  do posypania foremki i chleba

 

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

 

Po tym czasie przełożyć je do wysmarowanej masłem(margaryną) i obsypanej ziarnami foremki o wymiarach około 25 cm x 11 cm.

Ciasto wyrównać , posypać ziarnami , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez 10 minut (z parą), potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu spryskać wodą i zostawić na 3 minuty w piekarniku.

Studzić na kratce.

 marcowa6

 

marcowa1

W Marcowej Piekarni wzięli udział:

Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

 

 

 

czwartek, 09 marca 2017

Smaczne, puszyste , a do tego proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki drożdżowe. Wystarczy około godziny czasu i mamy świeże , domowe pieczywo w domu.

Przepis zobaczyłam dziś na blogu Renaty .

Piękne bułeczki na zdjęciach natychmiast  zmotywowały mnie do pracy.

 

bukir9

 

Ciasto:

 

650 g mąki pszennej

35 g świeżych drożdży

250 g ciepłej wody

150 g ciepłego mleka

1/4 szklanki oleju

1 1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

do posmarowania i posypania:

1 jajko

ziarna :np. mak, sezam, siemię lniane

 

Do ciepłego mleka (nie gorącego) dodać drożdże i cukier. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Po tym czasie do miski wsypać mąkę, sól, dodać ciepłą wodę i olej oraz rozczyn drożdżowy.

Wyrobić przez kilka minut (ja to robiłam ręcznie, ale można też robotem) , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 

Ciasto podzielić na 14 części i uformować kulki o wadze około 70-80 gram.

Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

 

 

 

bukir8

 

bukir3

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44