| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
środa, 05 kwietnia 2017

Ostatnio odkryłam frittatę, która nam bardzo zasmakowała. Smaczna, szybka do zrobienia zapiekanka z jajek na śniadanie, obiad czy kolację. Aby danie było mniej kaloryczne dodaję 3 jajka i około 5 samych białek . Żółtka wykorzystuję potem np. do ciasta, smarowania bułek przed pieczeniem.

Inspiracja od Monia miesza i gotuje.

 frittata4

 

Składniki:

8 -10 jajek

1 brokuł

około 100 g sera feta

pomidorki koktajlowe (ilość wg uznania)

1 łyżka mleka

pieprz

 

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.

Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.

Do miski wbić jajka, dodać mleko i pieprz do smaku . Wszystko dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą .

Naczynie do zapiekania (u mnie forma do tarty) wysmarować niewielka ilością masła i ułożyć w nim różyczki brokuła, pokrojony ser i pomidorki. Masą jajeczną zalać składniki w naczyniu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180  stopni  przez około 30-35 minut (aż masa całkowicie się zetnie).

 

frittata7

frittata8

 

środa, 29 marca 2017

Proste, sycące , szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe z cukinią i parmezanem .

Ja często zamiast parmezanu dodaję startą mozzarellę.

Przepis przyniosła ze szkoły córka :).

Makaron wg uznania (zwykły, razowy) - spaghetti, świderki, rurki - co kto lubi i ma akurat w domu.

Cukinię można zastąpić świeżymi szparagami.

 makzcuk4

 

Składniki:

 

400 g makaronu ( można mniej - zależy dla ilu osób gotujemy)

olej

1-2 ząbki czosnku

3 -4 średnie cukinie

około 100 g parmezanu

4 żółtka

sól, pieprz - do smaku

 

Umyć i pokroić cukinię (my kroimy w ćwiartki). Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron.

Odcedzić makaron i wrzucić (gorący) z powrotem do garnka, dodać żółtka i parmezan - dobrze wymieszać, następnie dodać podsmażoną cukinię . Doprawić do smaku i obiad gotowy :).

 

 makzcuk1

sobota, 25 marca 2017

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi śliwkowymi powidłami.

Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).

 

drpow6

Składniki:

 

Ciasto:

 

3 jajka

150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniego mleka

50 g świeżych drożdży

 

Do posmarowania - słoik powideł śliwkowych

 

Kruszonka:

90 g mąki pszennej

50 g cukru

60 g roztopionego gorącego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę.

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki.

Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Formę ( u mnie o wymiarach  40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto  przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni.

Posmarowane ciasto zawinąć w rulon i pokroić  w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.

 

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gorącym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

 

Wyrośnięte ciasto posypać przygotowaną kruszonką .

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.

 

 

drpow11

drpow5

piątek, 24 marca 2017

Zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z pysznym nadzieniem szpinakowym.

Od lat ciasto na naleśniki robię już "na oko" , dlatego przy składnikach podaję "około". Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

 nalesniki6

Składniki:

 

około 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

około 1 i 1/2 szkl. mleka

1 jajko

szczypta soli

olej

 

Farsz:

około 250 g mrożonego szpinaku (można też użyć świeżego)

1 -2 cebeule

2 ząbki czosnku

pół kostki sera feta

sól, pieprz

masło lub olej

 

Z mąki, mleka i jajka zrobić ciasto naleśnikowe (wymieszać rózgą lub mikserem), tak , aby nie było grudek. Dodać sól i wstawić do lodówki na pół godziny.

Mocno rozgrzać patelnię , cienko posmarować olejem i smażyć naleśniki.

 

Na patelni/w rondelku rozgrzać niewielką ilość masła/oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i całość poddusić około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do ciepłego farszu dodać pokrojoną w kostkę fetę.

 

Placki naleśnikowe smarować przygotowanym farszem szpinakowym i zawinąć.

 naleniki3

 

wtorek, 21 marca 2017

Kopytka  - smaczne, proste i sycące danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wyśmienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki mąki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotują w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygną przecisnąć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w środku dołek i wbić do niego jajka, dodać mąkę i i szczyptę soli - zagnieść gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka części i ułożyć na lekko posypanym mąką blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem pociąć na ukośne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrzątku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

niedziela, 19 marca 2017

 

Dzisiaj przedstawiam ciasto upieczone przez moją córkę. Po obiedzie sobie odpoczywałam, a moje dziecko działało w kuchni.

Upiekła pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe . Nie ukrywam, że taki wypiek jedliśmy po raz pierwszy i nam zasmakował :).

Inspiracja - Zielona Karuzela.

 march1

 

Składniki:

 

1/2 kg surowej marchewki

150 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych

3 łyżki oleju

3 płaskie łyżki miodu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

4-5 jajek (w zależności od wielkości)

100 g bakalii ( suszone owoce, migdały, owoce goji, pestki dyni, słonecznika itp.)

 

Polewa (opcjonalnie):

mały jogurt naturalny i 1 łyżka miodu

 

Płatki zmielić na mąkę, marchewkę zetrzeć na najmniejszych oczkach  na tarce.Rozdrobnić bakalie (u nas w użyciu blender) . Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać powoli żółtka tak, aby powstała jednolita masa.

Do masy dodawać powoli startą marchewkę i olej - wymieszać. Następnie dodać miód i wsypać zmielone płatki, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie.

Zmielone płatki warto przesiać przez sitko.

Przygotowane ciasto przelać do formy do pieczenia (tortownica wyłożona papierem do  pieczenia lub wysmarowana masłem i posypana płatkami).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 50-60 minut.

Ciasto można polać polewą z jogurtu i miodu.

 

march4

 

 

 

march3

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44