| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 25 kwietnia 2017

Po wczorajszym dniu zostało mi trochę ugotowanego kalafiora, więc dziś zaczęłam szukać przepisu na obiad  z tym dodatkiem.

Wybrałam kalafior zapiekany z makaronem w sosie beszamelowym z dodatkiem żółtego sera.

Danie nieskomplikowane, szybkie i smaczne.

 Inspiracja - Kwestia smaku.

 kalafior1

Składniki:

 

1 szklanka makaronu np. muszelki, świderki, penne (u nas razowy)

1/2 kalafiora (u nas trochę więcej)

25 g masła

2 płaskie łyżki mąki pszennej

300 ml mleka

1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie)

70-100 g startego żółtego sera (ulubionego)

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie . Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać do niego różyczki kalafiora i gotować do miękkości. Można również ugotować je oddzielnie.

Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 2 minut co chwilę mieszając. Następnie stopniowo wlewać do rondla mleko - cały czas mieszając , aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę , starty ser , sól i pieprz do smaku.

Mieszać , aż rozpuści się ser i powstanie gładki sos.

Przygotowanym sosem polać makaron i kalafiora.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (do czasu, aż sos się zrumieni i zacznie bulgotać).

 

kalafior4

kalafior3

 

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Po raz kolejny obiad zrobiła nam moja córka.  Tym razem były to kotlety z kaszy gryczanej. W oryginalnym przepisie były jeszcze pieczarki, ale nie miałyśmy w domu, więc powstały tylko z kaszy.

Chrupiące , podane z sosem czosnkowym domowej roboty smakowały pysznie :).

Przepis przyniesiony ze szkoły :).

 gryczane4

 

Składniki:

 

160 g kaszy gryczanej

240 g pieczarek (u nas tym razem bez pieczarek)

120 g  cebuli

60 g masła

2 jajka

1 pęczek szczypiorku

około 80 g bułki tartej

20 g mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

sól, pieprz

 

 Kaszę ugotować i wystudzić. Cebulę (i ewentualnie pieczarki) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na części masła- wystudzić.

Do miski przełożyć  ugotowaną kaszę, cebulę z pieczarkami, pokrojony szczypiorek, resztę masła , jajka i mąkę ziemniaczaną  i wyrobić.

Tak przygotowaną masę podzielić na 12 równych części.

Uformować okrągłe kotlety i obtoczyć  w bułce tartej .

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

 

 gryczane5

 

gryczane6

 

gryczane7

 

piątek, 21 kwietnia 2017

Smaczna, lekka i zdrowa sałatka z sosem jogurtowo chrzanowym .

 

sazjajkiem5

 

Składniki:

 

połowa opakowania mixu sałat

3-4 jajka (czasem dla odmiany daję przepiórcze jaja)

pęczek rzodkiewek

średni świeży ogórek

pęczek szczypiorku

5 łyżek jogurtu

1 łyżeczka chrzanu

sól, pieprz

 

Ugotowane jajka pokroić w ósemki.

Pokroić drobno szczypiorek, rzodkiewki w plasterki, a obranego ogórka  w kostkę.

Jogurt wymieszać z chrzanem.

W misce wymieszać wszystkie składniki i polać przygotowanym sosem oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Można też układać składniki warstwowo, zaczynając od sałaty i na koniec polać całość sosem jogurtowo-chrzanowym.

 

sazjajkiem2

 

sazjajkiem4

 

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół.

Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

sobota, 15 kwietnia 2017

Zastanawiałam się jaką babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżową).

Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszną, puszystą i wilgotną  babkę cytrynową .

Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.

 

 babkab1

 

Składniki:

 

400 g mąki tortowej

7-8 białek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki ciepłego mleka

250 g stopionego masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)

1 cytryna : starta skórka i wyciśnięty sok

 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty.

Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodać starką skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut  (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

 

 babkab6

 

 

 

 

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

W Kwietniowej Piekarni wspólnie piekliśmy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia.

Tym razem przepis wybrała Dana z bloga Leśny Zakątek.

Ja nie miałam nasion chia, więc zamieniłam ten składnik na dodatkową łyżkę siemienia lnianego.

Ten prosty w wykonaniu, smaczny chlebek na pewno często będzie gościł na naszym stole.

 

 tostzziarnami8

 

Składniki:

 

800 g mąki z pszenicy Durum (u mnie zwykła chlebowa)

150 g mąki żytniej razowej

5-6 łyżek prażonego sezamu

3 łyżki prażonej dyni

3 łyżki prażonego słonecznika

50 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

650 g ciepłego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)

2 łyżki nierafinowanego oleju

15-18 g soli himalajskiej

 

Dodatkowo na 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:

 

50 g płatków owsianych

1 łyżka nasion chia

1 łyżka nasion lnu

150 g wody z mlekiem (pół na pół)

 

Ziarna sezamu, słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni.

 

Płatki owsiane, nasiona lnu i chia namoczyć w ciepłym mleku z wodą.

 

Drożdże włożyć do miseczki, dodać cukier i odrobinę ciepłej wody i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

 

Do miski  wsypać obie mąki i uprażone ziarna - wymieszać.

Do pozostałego mleka dodać sól i olej.

Do miski z mąkami dodać rozczyn z drożdży, mleko z wodą , olejem i solą.Następnie namoczone płatki z ziarnami.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku będzie lepiące).

Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką foremek (u mnie o wymiarach około 23 cm x 13 cm, w oryginalnym przepisie 13 cm x23 cm i 30 cm x11cm).

Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości formy.

Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

 

Piec w temperaturze 220 stopni przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 25- 30 minut.

W ciągu pierwszych 15 minut należy 3 razy spryskać bochenki wodą (pierwszy raz po włożeniu do piekarnika).

Studzić na kratce.

tostzziaranmi9

 

tostzziarnami5

W Kwietniowej Piekarni wzięli udział :

Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44