| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 26 sierpnia 2016

 Wykorzystałam kolejny przepis od mojej siostry, tym razem na ogórki kanapkowe z curry .

Aromatyczne, chrupiące  plasterki w sam raz do kanapek :).

 

curry2

 

 

Składniki:

 

3 kg ogórków gruntowych

gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz, liście laurowe

 

Zalewa:

5 szklanek octu

1 1/2 szklanki cukru

1 szklanka octu 10%

2 łyżki soli

3 łyżki curry

1 łyżeczka kurkumy

 

Słoiki oraz nakrętki umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika wsypać 1 łyżeczkę gorczycy, dodać 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 pieprzu czarnego.

 

Składniki zalewy zagotować.

 

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. 

Układać ciasno w przygotowanych słoikach . Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki.

Pasteryzować przez około 5-7 minut (ja pasteryzuję "na mokro").

 

curry4

 

 

Róbmy przetwory 2016

piątek, 12 sierpnia 2016

Kontynuuję robienie przetworów i zrobiłam na razie kilka słoików papryki marynowanej.

Sprawdzony przepis mam od mojej siostry . Kupiłam na targu 2 kilogramy papryki i zabrałam się do roboty :)

 

papryka5

 

Składniki:

11 szklanek wody

1 szklanka octu 10 %

1/2 szklanki oleju

600 g cukru (dałam trochę mniej)

3 łyżki soli

ziele angielskie

liście laurowe

gorczyca

 

2 kg papryki (ja zrobiłam tylko z czerwonej)

 

 Składniki zalewy wymieszać,  zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach.

Zalać lekko ciepłą zalewą i zakręcić słoiki.

 

Pasteryzować 15 minut (ja pasteryzuję w wodzie ) , po tym czasie słoiki wyjąć , dokręcić nakrętki i stawiać do góry dnem.

Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

papryka7

 

 

 

Róbmy przetwory 2016

środa, 10 sierpnia 2016

W sobotę pojechałam na targ po ogórki, wróciłam z dodatkowymi warzywami i owocami. Między innymi kupiłam 2 kg brzoskwiń z myślą o dżemie. Przepis znalazłam wcześniej u Danusi.

To jest mój pierwszy dżem z brzoskwiń, wyszedł przepyszny i mam zamiar dokupić jeszcze parę kilogramów i znów zabrać się do roboty.

Z podanych składników wyszło 6 słoików dżemu + troszkę w miseczce.

 brzoskwiniowy12

Składniki:

 

2 kg dojrzałych brzoskwiń

50-60 dag cukru

sok z 1 cytryny

 

 Brzoskwinie umyć i osuszyć,  wyjąć pestki i pokroić na cztery części. Tak przygotowane owoce włożyć do garnka/rondla z grubym dnem i zmiksować blenderem. Nie musi być całkiem drobno ( tak jak Danusia brzoskwiń nie obierałam, bo skórka i tak się rozgotuje).

Od momentu zagotowania zmniejszyć gaz i gotować przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Po tym czasie dodać sok z cytryny i cukier. Zmniejszyć jeszcze ogień pod garnkiem i smażyć około 1 godziny, częściej mieszać.

Dżem jest trochę rzadki, ale po wystygnięciu gęstnieje.

Słoiki i nakrętki umyć , wyparzyć. Gorący dżem przelać do słoiczków i zakręcić.

Pasteryzować w wodzie przez około 20-25 minut od momentu zagotowania.

brzoskwiniowy1

brzoskwiniowy3

 

brzoskwiniowy11

 

 

 

 

 

Róbmy przetwory 2016

wtorek, 14 czerwca 2016

Do tej pory nuggetsy robiłam z jednego przepisu, ale niedawno zobaczyłam inny przepis u Danusi i postanowiłam go przetestować.

Nuggetsy wyszły bardzo smaczne i na pewno będę jeszcze z tego przepisu korzystać.

 

 nug1

Składniki:

Namoczenie:

2 sztuki podwójnych piersi z kurczaka

3/4 litra wody

1 płaska łyżka soli

 

Marynata:

2 jajka

1,5 łyżki miodu

4 pełne łyżki musztardy

1/2 łyżeczki pieprzu

1 płaska łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki

szczypta chili (ja nie dodawałam)

 

Panierka:

2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1/2 szklanki kaszki kukurydzianej

 

Piersi drobiowe umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać wodę i wsypać sól, wymieszać. Włożyć do zalewy kawałki kurczaka i odstawić na 2 godziny.  Zrobić marynatę - jajka, musztardę, miód, pieprz, paprykę i chili wymieszać.

Z osolonej wody wyjąć kawałki kurczaka, osuszyć i przełożyć do marynaty. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

Płatki kukurydziane rozdrobnić (w blenderze lub w woreczku foliowym rozkruszyć wałkiem) i wymieszać z kaszką kukurydzianą.

Kawałki kurczaka obtaczać w przygotowanej panierce.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem (ja to zrobiłam pędzelkiem).

Przygotowane kawałki kurczaka układać na blaszce i z wierzchu skropić delikatnie olejem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - przez pierwsze 10 minut z termoobiegiem, następne 10 minut ustawienie góra-dół.

 nug2

nug3

 

 

sobota, 04 czerwca 2016

Od kilku dni "chodziło" za mną ciasto drożdżowe z truskawkami.

Kupiłam owoce, a przepis  znalazłam u Krysi.

Ciasto wyszło puchate, nie za słodkie i bardzo smaczne, prawie całe zniknęło tego samego dnia.

Dodałam więcej mąki niż było podane w przepisie, bo ciasto było bardzo luźne.

 drodowe3

Składniki:

1 szklanka mąki krupczatki

1 szklanka mąki tortowej + 3 pełne łyżki do zaczynu

25-30 g świeżych drożdży

1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu

150-160 ml ciepłego mleka

2 żółtka + 1 całe jajko (białka zostawiamy)

około 100 ml oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

truskawki (lub inne owoce)

 

Kruszonka:

masło, cukier, mąka - w tej samej ilości

 

Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i 1 łyżeczki cukru zrobić zaczyn , odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka i jajko ubić z pozostałym cukrem. Do miski przesiać obie mąki, dodać ubite jajka i wyrośnięty zaczyn.

Wyrobić do połączenia składników, potem stopniowo dodawać olej - dalej wyrabiając ( u mnie ciasto było dość luźne, więc dodałam więcej mąki).

Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić, rozwałkować na wielkość formy (u mnie blacha o wymiarach 24 cm x 28 cm).

Białko ubić ze śmietaną, rozsmarować po wierzchu ciasta,następnie poukładać owoce i całość posypać kruszonką.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 30-40 minut).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni z termoobiegiem przez 50-60 minut  (ja piekłam w temperaturze 180 stopni - ustawienie góra-dół)..

 

 drodowe2

 

czwartek, 02 czerwca 2016

Pierwszy raz zrobiłam chłodnik :), na tę pogodę to zupa w sam raz .

Przepis znalazłam u Basi.

Chłodnik należy zostawić na dłużej w lodówce, żeby się "przegryzł" i dobrze schłodził. Ja jadłam po godzinie, mąż po kilku godzinach i smak by dużo lepszy.

 

chodnik_4

Składniki:

 pęczek botwinki

1 l maślanki (kefiru, zsiadłego mleka)

pęczek koperku

2-3 ząbki czosnku

1 mały ogórek

sól, pieprz

ocet winny lub sok z cytryny

 

Botwinkę umyć i drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody , dodać 1 łyżkę octu winnego (cytryny). Ugotować do miękkości i wystudzić.

Do większego garnka wlać maślankę, dodać do niej botwinkę (razem z wodą, w której się gotowała) i wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, pokrojonego w kostkę ogórka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby można dodać odrobinę cukru.

Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić . Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub smażonymi/gotowanymi ziemniakami.

 

chodnik_2

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35