| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 21 kwietnia 2017

Smaczna, lekka i zdrowa sałatka z sosem jogurtowo chrzanowym .

 

sazjajkiem5

 

Składniki:

 

połowa opakowania mixu sałat

3-4 jajka (czasem dla odmiany daję przepiórcze jaja)

pęczek rzodkiewek

średni świeży ogórek

pęczek szczypiorku

5 łyżek jogurtu

1 łyżeczka chrzanu

sól, pieprz

 

Ugotowane jajka pokroić w ósemki.

Pokroić drobno szczypiorek, rzodkiewki w plasterki, a obranego ogórka  w kostkę.

Jogurt wymieszać z chrzanem.

W misce wymieszać wszystkie składniki i polać przygotowanym sosem oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Można też układać składniki warstwowo, zaczynając od sałaty i na koniec polać całość sosem jogurtowo-chrzanowym.

 

sazjajkiem2

 

sazjajkiem4

 

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół.

Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

sobota, 15 kwietnia 2017

Zastanawiałam się jaką babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżową).

Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszną, puszystą i wilgotną  babkę cytrynową .

Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.

 

 babkab1

 

Składniki:

 

400 g mąki tortowej

7-8 białek

1 szklanka cukru

250 g stopionego masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)

1 cytryna : starta skórka i wyciśnięty sok

 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty.

Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodać starką skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut  (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

 

 babkab6

 

 

 

 

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

W Kwietniowej Piekarni wspólnie piekliśmy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia.

Tym razem przepis wybrała Dana z bloga Leśny Zakątek.

Ja nie miałam nasion chia, więc zamieniłam ten składnik na dodatkową łyżkę siemienia lnianego.

Ten prosty w wykonaniu, smaczny chlebek na pewno często będzie gościł na naszym stole.

 

 tostzziarnami8

 

Składniki:

 

800 g mąki z pszenicy Durum (u mnie zwykła chlebowa)

150 g mąki żytniej razowej

5-6 łyżek prażonego sezamu

3 łyżki prażonej dyni

3 łyżki prażonego słonecznika

50 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

650 g ciepłego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)

2 łyżki nierafinowanego oleju

15-18 g soli himalajskiej

 

Dodatkowo na 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:

 

50 g płatków owsianych

1 łyżka nasion chia

1 łyżka nasion lnu

150 g wody z mlekiem (pół na pół)

 

Ziarna sezamu, słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni.

 

Płatki owsiane, nasiona lnu i chia namoczyć w ciepłym mleku z wodą.

 

Drożdże włożyć do miseczki, dodać cukier i odrobinę ciepłej wody i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

 

Do miski  wsypać obie mąki i uprażone ziarna - wymieszać.

Do pozostałego mleka dodać sól i olej.

Do miski z mąkami dodać rozczyn z drożdży, mleko z wodą , olejem i solą.Następnie namoczone płatki z ziarnami.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku będzie lepiące).

Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką foremek (u mnie o wymiarach około 23 cm x 13 cm, w oryginalnym przepisie 13 cm x23 cm i 30 cm x11cm).

Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości formy.

Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

 

Piec w temperaturze 220 stopni przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 25- 30 minut.

W ciągu pierwszych 15 minut należy 3 razy spryskać bochenki wodą (pierwszy raz po włożeniu do piekarnika).

Studzić na kratce.

tostzziaranmi9

 

tostzziarnami5

W Kwietniowej Piekarni wzięli udział :

Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

 

 

 

środa, 05 kwietnia 2017

Ostatnio odkryłam frittatę, która nam bardzo zasmakowała. Smaczna, szybka do zrobienia zapiekanka z jajek na śniadanie, obiad czy kolację. Aby danie było mniej kaloryczne dodaję 3 jajka i około 5 samych białek . Żółtka wykorzystuję potem np. do ciasta, smarowania bułek przed pieczeniem.

Inspiracja od Monia miesza i gotuje.

 frittata4

 

Składniki:

8 -10 jajek

1 brokuł

około 100 g sera feta

pomidorki koktajlowe (ilość wg uznania)

1 łyżka mleka

pieprz

 

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.

Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.

Do miski wbić jajka, dodać mleko i pieprz do smaku . Wszystko dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą .

Naczynie do zapiekania (u mnie forma do tarty) wysmarować niewielka ilością masła i ułożyć w nim różyczki brokuła, pokrojony ser i pomidorki. Masą jajeczną zalać składniki w naczyniu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180  stopni  przez około 30-35 minut (aż masa całkowicie się zetnie).

 

frittata7

frittata8

 

środa, 29 marca 2017

Proste, sycące , szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe z cukinią i parmezanem .

Ja często zamiast parmezanu dodaję startą mozzarellę.

Przepis przyniosła ze szkoły córka :).

Makaron wg uznania (zwykły, razowy) - spaghetti, świderki, rurki - co kto lubi i ma akurat w domu.

Cukinię można zastąpić świeżymi szparagami.

 makzcuk4

 

Składniki:

 

400 g makaronu ( można mniej - zależy dla ilu osób gotujemy)

olej

1-2 ząbki czosnku

3 -4 średnie cukinie

około 100 g parmezanu

4 żółtka

sól, pieprz - do smaku

 

Umyć i pokroić cukinię (my kroimy w ćwiartki). Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron.

Odcedzić makaron i wrzucić (gorący) z powrotem do garnka, dodać żółtka i parmezan - dobrze wymieszać, następnie dodać podsmażoną cukinię . Doprawić do smaku i obiad gotowy :).

 

 makzcuk1

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43