| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 14 czerwca 2016

Do tej pory nuggetsy robiłam z jednego przepisu, ale niedawno zobaczyłam inny przepis u Danusi i postanowiłam go przetestować.

Nuggetsy wyszły bardzo smaczne i na pewno będę jeszcze z tego przepisu korzystać.

 

 nug1

Składniki:

Namoczenie:

2 sztuki podwójnych piersi z kurczaka

3/4 litra wody

1 płaska łyżka soli

 

Marynata:

2 jajka

1,5 łyżki miodu

4 pełne łyżki musztardy

1/2 łyżeczki pieprzu

1 płaska łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki

szczypta chili (ja nie dodawałam)

 

Panierka:

2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1/2 szklanki kaszki kukurydzianej

 

Piersi drobiowe umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać wodę i wsypać sól, wymieszać. Włożyć do zalewy kawałki kurczaka i odstawić na 2 godziny.  Zrobić marynatę - jajka, musztardę, miód, pieprz, paprykę i chili wymieszać.

Z osolonej wody wyjąć kawałki kurczaka, osuszyć i przełożyć do marynaty. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

Płatki kukurydziane rozdrobnić (w blenderze lub w woreczku foliowym rozkruszyć wałkiem) i wymieszać z kaszką kukurydzianą.

Kawałki kurczaka obtaczać w przygotowanej panierce.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem (ja to zrobiłam pędzelkiem).

Przygotowane kawałki kurczaka układać na blaszce i z wierzchu skropić delikatnie olejem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - przez pierwsze 10 minut z termoobiegiem, następne 10 minut ustawienie góra-dół.

 nug2

nug3

 

 

sobota, 04 czerwca 2016

Od kilku dni "chodziło" za mną ciasto drożdżowe z truskawkami.

Kupiłam owoce, a przepis  znalazłam u Krysi.

Ciasto wyszło puchate, nie za słodkie i bardzo smaczne, prawie całe zniknęło tego samego dnia.

Dodałam więcej mąki niż było podane w przepisie, bo ciasto było bardzo luźne.

 drodowe3

Składniki:

1 szklanka mąki krupczatki

1 szklanka mąki tortowej + 3 pełne łyżki do zaczynu

25-30 g świeżych drożdży

1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu

150-160 ml ciepłego mleka

2 żółtka + 1 całe jajko (białka zostawiamy)

około 100 ml oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

truskawki (lub inne owoce)

 

Kruszonka:

masło, cukier, mąka - w tej samej ilości

 

Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i 1 łyżeczki cukru zrobić zaczyn , odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka i jajko ubić z pozostałym cukrem. Do miski przesiać obie mąki, dodać ubite jajka i wyrośnięty zaczyn.

Wyrobić do połączenia składników, potem stopniowo dodawać olej - dalej wyrabiając ( u mnie ciasto było dość luźne, więc dodałam więcej mąki).

Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić, rozwałkować na wielkość formy (u mnie blacha o wymiarach 24 cm x 28 cm).

Białko ubić ze śmietaną, rozsmarować po wierzchu ciasta,następnie poukładać owoce i całość posypać kruszonką.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 30-40 minut).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni z termoobiegiem przez 50-60 minut  (ja piekłam w temperaturze 180 stopni - ustawienie góra-dół)..

 

 drodowe2

 

czwartek, 02 czerwca 2016

Pierwszy raz zrobiłam chłodnik :), na tę pogodę to zupa w sam raz .

Przepis znalazłam u Basi.

Chłodnik należy zostawić na dłużej w lodówce, żeby się "przegryzł" i dobrze schłodził. Ja jadłam po godzinie, mąż po kilku godzinach i smak by dużo lepszy.

 

chodnik_4

Składniki:

 pęczek botwinki

1 l maślanki (kefiru, zsiadłego mleka)

pęczek koperku

2-3 ząbki czosnku

1 mały ogórek

sól, pieprz

ocet winny lub sok z cytryny

 

Botwinkę umyć i drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody , dodać 1 łyżkę octu winnego (cytryny). Ugotować do miękkości i wystudzić.

Do większego garnka wlać maślankę, dodać do niej botwinkę (razem z wodą, w której się gotowała) i wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, pokrojonego w kostkę ogórka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby można dodać odrobinę cukru.

Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić . Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub smażonymi/gotowanymi ziemniakami.

 

chodnik_2

piątek, 27 maja 2016

Przepis na tę pastę pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie, chudnij cudnie".

Nam bardzo smakuje, szczególnie na śniadanie z razowym domowym chlebem :).

 pastat4

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

kilka suszonych pomidorów (ja daję 5-6)

świeża bazylia

sól morska, pieprz

 

Tuńczyka odsączyć , przełożyć do miski, dodać suszone pomidory, bazylię, 2 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko razem zmiksować i doprawić solą i pieprzem wg uznania.

Pastę można przechowywać w lodówce do trzech dni, ale u mnie nigdy tak długo nie stała , znikała znacznie wcześniej :)pastat2

pastat8

 

 

środa, 25 maja 2016

Bardzo dobry, waniliowy z cytrynową nutą sernik na zimno z truskawkami na wierzchu :). Ciasto zrobiłam z okazji imienin córci, zniknęło błyskawicznie.

Przepis znalazłam u Margarytki :)

serniknazimno6

Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm,moja blaszka ma ok.22-23 cm średnicy):

 

800 g serka homogenizowanego (u mnie waniliowy)

3-4 łyżki cukru pudru (więcej , jeśli ktoś lubi słodkie ciasta)

1 galaretka cytrynowa

1 łyżeczka pasty waniliowej (pominęłam)

2 płaskie łyżeczki żelatyny

 

500 truskawek (lub innych owoców)

1 galaretka - u mnie truskawkowa

 

biszkopty - do wyłożenia tortownicy

 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki można zabezpieczyć folią spożywczą (niektóre blachy mogą pozostawiać ślad na serniku). Na spód tortownicy wyłożyć biszkopty.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody , dodać 2 łyżeczki żelatyny - dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Serek przełożyć do miski, dodać pastę waniliową, cukier puder i wszystko razem wymieszać. Do serka dodawać partiami wystudzoną galaretkę i zmiksować na niskich obrotach do dokładnego połączenia składników.

Na biszkopty wlać cienką warstwę masy i wstawić blaszkę do lodówki na 5-10 minut. Gdy ta cienka warstwa stężeje powoli wlać pozostałą masę serową, wyrównać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Rozpuścić galaretkę truskawkową w 450 ml wody i zostawić do wystudzenia.

Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki, ułożyć truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i zostawić na co najmniej 2 godziny do całkowitego stężenia.

 serniknazimno2

serniknazimno8

 

 

 

sobota, 21 maja 2016

Ostatnio zachciało nam się chałki, bo dawno już jej nie piekłam.

Tym razem wybrałam przepis z książki "Potrawy z ciasta drożdżowego".

Chałka wyszła bardzo smaczna, mięciutka, nie za bardzo słodka i dosyć długo zachowywała świeżość.

 chakaks3

Składniki:

45 dag mąki pszennej

100 ml ciepłego mleka (nie gorącego)

100 ml ciepłej wody

1 1/2 dag świeżych drożdży

2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania)

2 łyżki masła

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli (dałam mniej)

 

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn odstawić w ciepłym  miejscu na około 15 minut.

Resztę mąki przesiać, wymieszać z pozostałym cukrem, solą, jednym roztrzepanym jajkiem, wodą , wystudzonym roztopionym masłem oraz rozczynem.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około jedną godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy równe wałeczki i zapleść z nich warkocz (końce zawinąć pod spód).

Chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakryć ściereczką i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni. Piec około 30 minut. Studzić na kratce.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35