| < Luty 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
O autorze
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 07 lutego 2017

Bardzo smaczne drożdżowe rogaliki. Ciasto z dodatkiem ziół i czosnku, a farsz wg uznania . U nas za pierwszym razem było pepperoni, następnie  dodawałam również pieczarki (wcześniej podsmażone), suszone pomidory, szynkę.

Pierwszy raz zrobiłam je na Sylwestra, ale zdążyłam je upiec już kilka razy w tym roku :).

Przepis znalazłam u Kasi.

 rog3

Składniki:

220 g mąki pszennej tortowej (dałam 650)

125 ml ciepłej wody (nie gorącej)

2 łyżki oleju

5 g suchych drożdży

1 pełna łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich

3 ząbki czosnku

 

Farsz:

 45 cienkich plasterków pepperoni (około 100-120 g)

około 120 g startego żółtego sera (u mnie  mozzarella)

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać zioła i starty na drobnych oczkach czosnek. Wodę połączyć z olejem i wlać do miski.

Wszystko wymieszać łyżką, następnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na trójkąty ( u Kasi było 8 , ja  wycięłam 10).

Każdy trójkąt posmarować koncentratem wymieszanym z ziołami, ułożyć porcję sera i po około 5 plasterków pepperoni.

Zawinąć rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 15-18 minut.

 

Podawać z keczupem, sosem czosnkowym - jednym słowem z czym kto lubi :).

 

rog1

rog4

 

 

 

 

 

sobota, 14 stycznia 2017

Ponieważ ostatnio dostaliśmy toster to postanowiłam upiec chleb tostowy.

Z podanych składników wyszły dwa duże bochenki, smaczne i puszyste.

Przepis na ten chleb znalazłam u Joli.

 tost2

 

Składniki:

840 g mąki pszennej

150 g mąki pszennej razowej

400g wody

200g mleka

40g świeżych drożdży

45g miękkiego masła

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

 

Do miseczki włożyć drożdże, utrzeć z cukrem i poczekać , aż się upłynnią. Dodać  1/2 szklanki letniej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.

Do miski wsypać obie mąki,dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki.

Zagnieść gładkie i miękkie ciasto. Przełożyć je do miski lekko wysmarowanej olejem i włożyć do torby foliowej.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-60 minut.

Po tym czasie ciasto odgazować , podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki.

Przełożyć je do dwóch keksówek wysmarowanych delikatnie tłuszczem i posypanych mąką (u mnie o wymiarach około 35 cm x 12cm, u Joli 30 cm x 7 cm).

Foremki włożyć do torby foliowej i odstawić ciasto do wyrośnięcia .

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut ( na początku pieczenia wrzucić na dno piekarnika szklankę kostek lodu - ja nie miałam, więc zaparowałam spryskiwaczem).

Po tym czasie należy chleby wyjąć z keksówek i podpiec jeszcze około 5 minut.

Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

Studzić na kratce.

 

tost5

tost7

piątek, 30 grudnia 2016

"Święty Mikołaj" przyniósł mi pod choinkę mój wymarzony garnek żeliwny :), i wpadłam w wir pieczenia chlebów oraz testowania nowych przepisów.

Przepis na ten pyszny, pachnący bochenek chleba znalazłam u Joli.

 

chlebgar4

 

Składniki:

600 g mąki pszennej (dałam typ 650)

370 g wody

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

20-25 g świeżych drożdży

 

Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem i poczekać, aż się upłynnią.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrobić elastyczne , gładkie ciasto (za mnie wyrabiał robot).

Ciasto przełożyć do miski i włożyć do torebki foliowej. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią i uformować bochenek. Przełożyć go do koszyka oprószonego mąką lub na papier do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik z garnkiem żeliwnym do temperatury 230 stopni (Jola nagrzewała do max temperatury).

Wyrośnięty bochenek naciąć na krzyż ostrym nożem lub żyletką i przełożyć do nagrzanego garnka, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Od razu należy zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec  30 minut.

Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec około 20-30 minut.

Studzić na kratce.

 

chlebgar6

sobota, 24 grudnia 2016

Kolejne tegoroczne pierniczki i znów testowałam nowy przepis (dostałam od koleżanki).

Smaczne i aromatyczne z dodatkiem kardamonu oraz mąki żytniej pełnoziarnistej.

 pierniczkibeata2

 

Składniki:

 

30 dag mąki pszennej

10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej

2 duże jajka

15 dag cukru pudru

10 dag masła

10 dag miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka mielonego kardamonu

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

 

W rondelku rozpuścić masło z miodem , odstawić do wystygnięcia.

W misce połączyć wszystkie suche składniki , dodać jajka oraz rozpuszczone masło z miodem. Dokładnie wyrobić ciasto.

Ciasto wałkować na grubość 4-5 mm (podsypując mąką) i wykrawać pierniczki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (piekarnik ustawiony góra-dół).

 

pierniczkibeata1

piątek, 23 grudnia 2016

W Święta Bożego Narodzenia oczywiście nie może zabraknąć pierniczków.

W tym roku postanowiłam upiec ciasteczka korzystając z innych przepisów niż zawsze.

Inspirację znalazłam na   Moje wypieki.

Z radością po raz kolejny biorę udział w 10 Festiwalu Pierniczków organizowanego przez Magdę :).

 

 pierniczkimoje3

 

Składniki:

 

550 g mąki pszennej (+ dodatkowo do podsypania)

300 g miodu

100g cukru pudru

120 g masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

30-40 g przyprawy do piernika

2 łyżeczki kakao

 

Miód z masłem podgrzać i rozpuścić w rondelku. Odstawić do wystygnięcia.

Następnie dodać do wystudzonej masy pozostałe składniki i wyrobić (ręcznie lub robotem) ciasto.

Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie - należy je schłodzić w lodówce (tak zrobiłam).

 

Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm , lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami :).

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut.

Lukrować jak ostygną.

Ja osobiście zawsze robię lukier z cukru pudru i wody lub cytryny.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, aby zmiękły wystarczy do puszki/pojemnika z ciasteczkami włożyć przekrojone jabłko.

 

pierniczkimoje7

 

 

 

sobota, 10 grudnia 2016

Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa w sam raz na jesień i zimę. Długo się zbierałam do jej zrobienia, ale w końcu się udało.

 

Skorzystałam z przepisu Kasi.

 

gulaszowa15

 

Składniki:

 

1,2 kg gulaszu wołowego

1/2 kg ziemniaków

3 czerwone papryki (ja dałam również żółtą)

2 marchewki

1 mała pietruszka

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki kminku (pominęłam)

 

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku

ja dodałam jeszcze kilka płatków suszonej papryki

 

Mięso pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na oleju przez około 10 minut, razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.

Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka i zalać 4 litrami wody.

Dodać kminek (nie dodałam), ziele angielskie, liście laurowe i pełną łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować ok. 20 minut, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i papryki w proszku (ja dodatkowo dodałam płatki papryki).

Gotować jeszcze 15 minut.

 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie - dodać do zupy mąkę wymieszaną ze szklanką zimnej wody i koncentratem.

Należy pogotować zupę jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

 

gulaszowa13

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 39