| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 20 września 2016

Smaczna i efektowna sałatka, w sam raz na imprezy :).

Muszę przyznać , że wzbudziła zainteresowanie gości.

Moje uwagi: następnym razem dam jeszcze mniej majonezu , bo był mocno wyczuwalny w sałatce. Myślę, że dobry będzie jakiś lekki i mniej gęsty (ja miałam winiary, według mnie za gęsty).

Drugiego dnia sałatka była jeszcze lepsza :) (oczywiście te resztki , które nam zostały).

Przepis znalazłam na stronie Gotuj z cukiereczkiem.

 sap3

Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek

300 g piersi z kurczaka

3-4 jajka

3-4 ogórki konserwowe

3 ziemniaki

2 średnie marchewki

100 g żółtego sera

pół pęczka szczypiorku i natki ( ja dałam tylko szczypiorek)

majonez

sól, pieprz, słodka papryka

 

 Ziemniaki  w mundurkach i marchewkę ugotować do miękkości.

Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką - obsmażyć na oleju na rumiano.

Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić.

Ziemniaki, marchewki i ogórki również pokroić w kostkę.

Ser zetrzeć na tarce. Pieczarki odsączyć na sitku.

Tortownicę o średnicy 18-20 cm (moja miała 22 cm) wyłożyć folią spożywczą.

 

Na dnie formy ułożyć ciasno pieczarki , posypać pokrojonym szczypiorkiem i natką .

Następnie układać warstwami składniki sałatki w tej kolejności:

- marchewka oprószona solą i  pieprzem (docisnąć  lekko do reszty)

- cienka warstwa majonezu

- ziemniaki , sól, pieprz

- cienka warstwa majonezu

- podsmażone i wystudzone mięso

- cienka warstwa majonezu

- ogórki konserwowe

- cienka warstwa majonezu

- jajka , sól, pieprz

- cienka warstwa majonezu

- starty żółty ser

- majonez

 

Tortownicę przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc.

Następnego dnia sałatkę wyjąć  na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpiąć obręcz formy.

Zdjąć ostrożnie folię spożywczą.

 

 sap12

sap9

 

 

 

poniedziałek, 19 września 2016

Pyszny, mocno czekoladowy tort z nutellą , bitą śmietaną i serkiem mascarpone z  dodatkiem malin.

Przepis pochodzi ze strony "Moje kucharzenie".

Dziękuję Siostra za inspirację :)

 tortcz7

Składniki:

 

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki gorzkiego kakao

 

Krem z nutellą:

150 g nutelli

150 g serka mascarpone (schłodzonego)

40 g mlecznej czekolady  (ja dodałam gorzką, bo mleczna "wyszła" wcześniej do innego ciasta - chyba dzięki temu tort był bardzo czekoladowy w smaku)

 

Krem śmietankowy:

 250 ml śmietanki kremówki 36 % (schłodzonej)

50 g serka mascarpone (schłodzonego)

1 łyżka cukru pudru

 

dodatkowo:

maliny (u Basi były truskawki)

 

Przygotować biszkopt (upiekłam go dzień wcześniej) : dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować). Mąkę wymieszać z kakao i przesiać przez sito. Białka ubić na sztywną pianę  ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,cały czas miksując. Następnie , wciąż ubijając, dodawać po kolei żółtka.

Do masy dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać - na bardzo wolnych obrotach miksera.

Gotową masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160-170 stopni i piec przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę (podłożyć ręcznik lub koc). Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Gdy biszkopt całkiem wystygnie należy oddzielić go od brzegów formy ostrym nożem i przekroić na dwa krążki.

 

Krem z nutellą:

 do miski włożyć serek mascarpone i nutellę - zmiksować, do uzyskania gładkiej masy. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę - jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

 

Krem śmietankowy:

do miski/naczynia wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder - zmiksować do uzyskania gęstego kremu.

 

Blat czekoladowy położyć na paterze/talerzu . Posmarować połową kremu z nutelli , ułożyć na nim owoce i posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować go pozostałym kremem z nutellą , następnie wyłożyć resztę kremu śmietankowego , a na wierzchu ułożyć maliny.

Gotowy tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

tortcz9

tortcz15

tortcz11

 

 

czwartek, 15 września 2016

Bardzo lubimy wytrawne tarty i testuję co jakiś czas nowe przepisy, które mi wpadną w oko.

Tym razem wybrałam tartę z dodatkiem brokuła i sera feta.

Przepis znalazłam na blogu Smaki słodko-słone .

 tartabroku8

Składniki:

 

Ciasto:

1 1/2 mąki pszennej

125 g masła

1/2 łyżeczki soli

ok. 3-4 łyżek zimnej śmietany (dałam 18%)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Farsz:

1 brokuł około 500 g

120 g sera feta

3 jajka

100 ml śmietany 18%

3-4 łyżki startego żółtego sera (np. gouda, morski)

sól, pieprz

garść płatków migdałowych (ja pominęłam)

 

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej sól, miękkie masło i zagnieść ciasto , stopniowo dodając śmietanę.

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wstawić je do lodówki na pół godziny.

Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie (około 4-5 minut).

Jajka roztrzepać,  wymieszać ze śmietaną i przyprawić sola oraz pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (góra-dół).

Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem (lub wyłożoną papierem do pieczenia) .

Wstawić do piekarnika na 15 minut. Ja ciasto obciążam - kładę na wierzchu papier do pieczenia i wysypuję ziarna fasoli.

Na lekko podpieczony spód wyłożyć brokuły i ser feta pokrojony w kostkę.

Zalać masą jajeczną i posypać startym żółtym serem (ewentualnie płatkami migdałowymi).

Piec jeszcze 30-40 minut w tej samej temperaturze.

Smacznego :)

 tartabroku1

 

 

 

poniedziałek, 12 września 2016

Po wakacyjnej przerwie z chęcią dołączyłam do wrześniowej Piekarni u Amber.

Tym razem piekliśmy chleb żytnio-orkiszowy  z tartym jabłkiem , na zakwasie żytnim.  Przepis pochodzi z bloga Leśny Zakątek.

W sumie to prosty  chleb, mało z nim pracy , a po upieczeniu mamy dwa  bochenki smacznego i wilgotnego chleba.

chlebzjabkiem7

Składniki:

 

Zaczyn:

2 łyżki zakwasu żytniego

200 g mąki żytniej typ 720

150 g wody

140 g startego  jabłka ze skórką (na tarce o dużych oczkach) , najlepiej kwaśnego

(czas fermentacji 12-14 godzin)

 

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

500 g mąki żytniej typ 720

200 g mąki orkiszowej jasnej

550 g wody

20 g soli himalajskiej (dałam morską)

1 jabłko do dekoracji

 

 Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić do fermentacji na 12-14 godzin (najlepiej na noc).

Następnego dnia wszystkie składniki ciasta wymieszać razem z zaczynem  i wyrobić. Zostawić ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.

W tym czasie dwie foremki (u mnie o wymiarach około 23 cm x 13 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

Po upłynięciu podanego czasu ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do foremek.

Położyć  po dwa plastry jabłka na wierzchu ciasta, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2,5 godziny (u mnie po 1,5 godz. już wychodziło z foremek).

Piec w temperaturze 230 stopni przez 15 minut, potem zmniejszyć ustawienie piekarnika na 210 stopni i piec przez około 40 minut.

Upieczony chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.

chlebzjabkiem3

chlebzjabkiem4

chlebzjabkiem9

 

We Wrześniowej Piekarni wzięli udział :

Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nie tylko na słodko

Nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life

 

niedziela, 11 września 2016

Przepis ten wypatrzyłam na blogu  Malinowa czerwień lawendowy błękit .

Od razu wiedziałam, że w najbliższym czasie też zrobię takie danie. Pyszny kurczak z sezonowymi warzywami, mozzarellą i ziołami.

Przepis prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny pomysł na lekki obiad.

Nie dodałam tylko oliwek, bo moje dziecko nie lubi. 

 

 kurzwarzywami3

 

Składniki:

2 większe filety z kurczaka (u nas jeden)

1 mozzarella w zalewie lub opakowanie kuleczek

1 mały słoik oliwek (pominęłam)

pomidorki koktajlowe (ilość wg uznania)

1 cukinia

200 g pieczarek

2-3 ząbki czosnku

zioła do pizzy (ja dodałam bazylię i oregano)

dowolna przyprawa do kurczaka (dałam gyros)

suszony czosnek (pominęłam)

olej

świeżo zmielony pieprz (w oryginalnym przepisie nie było)

 

Filety umyć i osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić ziołami i przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojona w plasterki i posypaną ziołami cukinię. Pieczarki również pokroić w plastry i podsmażyć.

Warzywa wymieszać z kurczakiem i oliwkami.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego . Na wierzchu ułożyć mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę) , przekrojone pomidory i posiekany czosnek. Posypać ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.

kurzwarzywami10

kurzwarzywami13

Pora na pomidora!

piątek, 09 września 2016

Kolejna sałatka ogórkowa na zimę znaleziona u Renaty.

Prosta i aromatyczna , w sam raz do zimowych obiadów.

 og12

Składniki:

 

4 kg ogórków ze skórką

4 ząbki czosnku

2 łyżki soli

1 szklanka cukru

1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

1 szklanka octu 10%

garść natki pietruszki

garść koperku

gorczyca biała

 

Ogórki pokroić na cienkie plasterki , czosnek przecisnąć przez praskę, a natkę i koperek drobno posiekać.

Pokrojone warzywa wymieszać z resztą składników - oprócz gorczycy. Odstawić na około 4 godziny , że by puściły sok.

 

Do umytych i wyparzonych słoików wsypać odrobinę gorczycy i wkładać sałatkę razem z sokiem.

Pasteryzować około 10-15 minut (ja pasteryzuję w garnku).

 

og1

og13

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37