środa, 30 grudnia 2009
Pierniczki

 

 

Pierniczki to moja druga propozycja do zabawy Olgi "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009".

Miałam je zrobić dużo wcześniej (na Festiwal Pierniczków Malty), ale z braku czasu mi nie wyszło. Dobrze , że przed Świętami zdążyłam.  Od lat piekłam pierniczki Silije , a w tym roku wypróbowałam przepis , który dostałam od koleżanki.

Oczywiście ciasto po zrobieniu leżakowało ponad 3 tygodnie. A potem zajęła się nim (z moją niewielką pomocą) moja córka, dzielnie wykrawała , a potem lukrowała :-).

Składniki:

1/2 kg prawdziwego miodu

2 szklanki cukru

25 dag masła lub margaryny

1 kg mąki

3 całe jajka

3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki zimnego mleka

1/2 łyżeczki soli

3 torebki przyprawy do piernika (najlepiej różnych firm)

 

Miód , cukier i masło rozgrzać i wystudzić (uwaga - nie wolno zagotować). Wystudzoną masę połączyć z resztą składników (sodę najpierw rozpuścić w zimnym mleku).

Zagniecione ciasto przełozyć do miski , przykryć i wstawić do lodówki lub na balkon (powinno dojrzewać w chłodzie) na minimum 2 tygodnie.

Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykrawamy foremkami wzorki :-). Tak jak napisałam wcześniej - w  tym roku robiła to moja córka :-).

Piec ok 10-15 minut.

 

wtorek, 29 grudnia 2009
Pieczony schab

Pieczony schab to moja pierwsza propozycja do Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009 .

Niestety ostatnio cierpię na brak czasu , więc rzadko zaglądam na bloga , i nie jestem zbytnio aktywna :-(, mam nadzieję , że z Nowym Rokiem się poprawię.

Oprócz schabu w ten sam sposób upiekłam karkówkę. Mięso wychodzi bardzo smaczne , aromatyczne i miękkie.

 

Składniki:

ok. 1,5 kg schabu bez kości

sól

majeranek

 

dodatkowo:

ząbek czosnku

wino czerwone - wytrawne

 

rękaw do pieczenia

 

Mięso umyć , natrzeć solą i majerankiem , można natrzeć dodatkowo startym ząbkiem czosnku.

Odstawić do lodówki na jedną minimum dobę.  Przed pieczeniem  odciąć potrzebny kawałek rękawa , pamiętając o 10 cm zapasie z każdej strony :-) i włożyć do niego mięso , podlać niewielką ilością wina . Zamknąć rękaw tak , aby jak najwięcej było w nim powietrza. Rękaw nakłuć w kilku miejscach.

Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 oC i piec ok. 1,5 godziny (zgodnie z zasadą 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa).

czwartek, 19 listopada 2009
Kartoflanka

Bardzo dawno robiłam zupę ziemniaczaną , postanowiłam więc ugotować tę zupę.

Przepis na zupę pochodzi z "Kuchni polskiej" .

Zdecydowanie zupa do powtarzania :)

 

Składniki:

ok. 75 dag ziemniaków

ok. 25 włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka)

cebula

ok. 15 dag wędlin (u mnie szynka)

sól, pieprz, vegeta, majeranek

liść laurowy , ziele angielskie

 

Ziemniaki pokroić w kostkę , warzywa  również pokroić. Wszystko zalać wodą (ok 2 l.) dodać ziele ,listek, sól i pieprz ,  gotować ok. 15 minut od zawrzenia. Wędlinę  i pokrojoną w kosteczkę cebulę  zrumienić na patelni i dodać do zupy, dodać vegetę - pogotować jeszcze kilka minut.

Przed podaniem dodać majeranek (jeśli ktoś lubi).

środa, 11 listopada 2009
Rosół

Kolejną moją propozycją do zabawy "Gotujemy po polsku", której patronuje serwis zpierwszegotłoczenia.pl , jest rosół.

Zupa ta kojarzy mi się z niedzielnymi obiadami z dzieciństwa, choć teraz często gości u mnie na stole na co dzień (jako jedna z niewielu zup, którą zjada moje dziecko) .

Składniki:

1 duże udko z kury

włoszczyzna (marchewka, pietruszka , seler)

cebula

1 ząbek czosnku

1 łodyżka natki

sól, pieprz , vegeta

ziele angielskie, listek laurowy

 

Udko umyć , cebulę w łupince osmalić nad ogniem. Włożyć do garnka i zalać ok 2 litrami wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy, zagotować. Zebrać z wierzchu szumowiny i dodać obrane warzywa (ja dodaję jeszcze łodyżkę natki) i ząbek czosnku. Gotować około 2 godzin na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać vegetę , sól i pieprz.

Podawać z makaronem lub ryżem, można posypać posiekaną  natką lub koperkiem.

poniedziałek, 09 listopada 2009
Kopytka

Moją drugą propozycją do akcji "Gotujemy po polsku", której patronem jest serwis zpierwszegotłoczenia.pl , są kopytka , czyli nasze , swojskie :) kluski ziemniaczane.

Zazwyczaj robię kluski śląskie , ale od czasu do czasu dla urozmaicenia przygotowuję kopytka (nieco koślawe - ale to już u mnie taka tradycja).

Zazwyczaj do nich podaję gulasz lub sos mięsny , a tym razem dla dorosłej części rodziny był sos pieczarkowy (dzieci nie przepadają za pieczarkami w takiej postaci , więc dostały do nich bitki wołowe).

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków

30-35 dag mąki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać i ugotować (właściwie powinno się je ugotować ze skórką , a potem obrać - ale ja rzadko tak robię ) , jeszcze ciepłe zemleć (ja mam do tego praskę). Ostudzić , dodać mąkę , jajka , sól i zagnieść ciasto.

Formować wałeczki  , lekko je spłaszczyć i pokroić na 3-4 cm kluski.

Wrzucać partiami do osolonej , wrzącej wody , zamieszać  i  gotować ok. 2 -3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

sobota, 07 listopada 2009
Leniwe pierogi

 

Leniwe to moja pierwsza propozycja do akcji prowadzonej już po raz drugi przez Grumko - "Gotujemy po polsku" , której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Oczywiście jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci :-) , nie doszłam jeszcze do perfekcji , więc są trochę koślawe :) , ale w smaku niczego im nie brakuje.

 

Składniki:

ok. 1/2 kg białego sera

3 jajka

ok. 6 łyżek mąki

sól

 

masło, bułka tarta , cukier

 

Ser zemleć (ja kupuję zazwyczaj już zmielony) , wymieszać z jajkami i mąką, szczyptą soli. Dodać jej tyle , aby ciasto łatwo dawało się formować.

Z ciasta toczyć wałeczki , lekko je spłaszczyć i nożem odcisnąć na nich kratkę. Tak przygotowany wałeczek kroić na kluski o długości ok 2-3 cm.

Wrzucać je do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minut , od czasu, gdy wypłyną.

Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą , dodać do niej masło - gdy się stopi polać gotowe leniwe. Posypać cukrem i gotowe :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Kuchnia Świąteczna 2009 Gotujemy po polsku! - edycja II Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Kuchnia Świąteczna i Noworoczna e-Książka