| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 22 czerwca 2017

Sezon truskawkowy w pełni, więc nadszedł czas na robienie dżemów.

Tym razem z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i zrobiłam przetwory z cukrem żelującym.

Podejrzałam przepis na Kwestii smaku ,gdzie dodatkowo wyczytałam , że cukier żelujący 1:1 nie zawiera konserwantów i to mnie przekonało.

Także pierwsza tura słoików na zimę jest gotowa :).

 dtr3

 

Składniki:

 

1 kg truskawek

1 kg cukru żelującego 1:1

 

Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i odsączyć.

Owoce pokroić na kawałki, wrzucić do dużego garnka, wsypać cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

 

Po tym czasie truskawki zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze na małym ogniu przez 4 minuty (mieszając).

 

Gorący dżem przelać od razu do wyparzonych słoików i zakręcić.

Słoiki postawić do góry dnem i po kilku minutach odwrócić.

Dżem jest dosyć rzadki, ale gdy ostygnie zmienia konsystencję.

* Jednorazowo gotuje się dżem tylko z 1 kg owoców 

 

dtr4

środa, 14 czerwca 2017

Dzisiaj naszła mnie ochota na domową chałkę, dawno jej nie piekłam.

Przejrzałam stare przepisy i wybrałam ten, z którego wychodzą dwie spore bułki.

Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachnące :).

 

ch4

 

Składniki:

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

25 g świeżych drożdży

1 jajo

1/4 szklanki oleju

1 szklanka letniego mleka lub wody (u mnie pół na pół)

szczypta soli

 

Kruszonka:

 

50 g mąki

25 g cukru

25 g miękkiego masła

 

1 jajko - do posmarowania

 

Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem i odstawić na około 10 minut, aż zaczyn ruszy.

Po tym czasie dodać jajko, oliwę, cukier i sól - zmiksować.

Dodać 1 i 1/2 szklanki mąki , wymieszać, potem kolejne 1 1/2 szkl. mąki i znów wymieszać, następnie wsypać pozostałą mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części , uformować z nich wałeczki i zapleść z nich chałki.

Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni przez 30-35 minut.(góra-dół).

Studzić na kratce.

 ch2

ch5

poniedziałek, 29 maja 2017

Pyszne , mięciutkie i nie za słodkie ( takie w sam raz ;) ) drożdżówki z budyniem i nektarynkami.

Miałam w domu tylko nektarynki, więc je wykorzystałam. Myślę , że większość owoców pasuje  :).

Inspiracja pochodzi od Danusi :)

 drodwki9

 

Ciasto:

 

300 g mąki wrocławskiej (ja dałam tortową)

250 g mąki krupczatki (nie zastępować inną)

50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)

3 łyżki cukru

100 ml mleka

150 g kwaśnej śmietany

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

Do miski wsypać obydwie mąki i wymieszać. Świeże drożdże zalać letnim mlekiem i odstawić na kilka minut.

Do śmietany dodać jajka, olej, sól i cukier - wymieszać.

Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn i śmietanę wymieszaną z podanymi składnikami.

Wyrobić ciasto (ja wyrabiałam ręcznie, ale można wykorzystać robota z hakiem) , nakryć ściereczką i wstawić do torby foliowej.

Odstawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości (u mnie około 40 minut).

 

Nadzienie:

 

400 ml mleka

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

1 płaska łyżka mąki

2 żółtka

1 łyżka masła

2 płaskie łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

owoce

płatki migdałowe (wg uznania)

1 jajko -  do smarowania

 

Z mleka odlać pół szklani i dodać żółtka, mąkę, budyń i dobrze wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem , wlać przygotowaną zawiesinę i ugotować gęsty budyń , cały czas mieszając.

Budyń przelać do miseczki opłukanej zimną wodą, przykryć folią i odstawić do wystygnięcia.

 

Od wyrośniętego ciasta drożdżowego odciąć około 300 g i podzielić na 12 kawałków. Każdy rozwałkować cienko na kształt kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt (około 35 cm x 40 cm). Rozsmarować na nim letni budyń i posypać pokrojonymi owocami.

Zawinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić  na 12 kawałków.

Każdy kawałek układać na przygotowanych wcześniej kółeczkach.

Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 20 minut).

Po tym czasie  wyrośnięte drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około25 minut.

Studzić na kratce.

 

drodwki3

drodwki5

 

czwartek, 25 maja 2017

Smaczny, lekki sernik na zimno (aczkolwiek nie zawiera sera :)) na bazie jogurtu greckiego i śmietanki z galaretką i truskawkami.

Inspiracja - mamagerka.pl

Moje uwagi - następnym razem dodam troszkę więcej żelatyny, bo moim zdaniem mógłby bardziej stężeć.

Pierwszy raz zrobiłam sernik z jogurtów i wyszedł pyszny, nie za słodki (jak ktoś lubi słodkie ciasta niech doda więcej cukru pudru).

 sernikjog3

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm, moja miała 22 cm):

 

100 g okrągłych biszkoptów (dałam mniej)

2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia

250 ml śmietany 30 %

3 łyżki cukru pudru

800 g jogurtu naturalnego typ grecki

ok. 1 kg truskawek (dałam mniej)

3 galaretki truskawkowe (dałam 2, ponieważ mam mniejszą formę)

 

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy i delikatnie polać je mlekiem.

W wysokim naczyniu ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder.

Dodać jogurt grecki i dalej miksować, w trakcie wlać ostudzoną żelatynę.

Gotową masę przelać do tortownicy (można w nią powkładać truskawki).

Wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę do stężenia.

Rozpuścić galaretki w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

Na serniku ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki.

 

 sernikjog6

 

czwartek, 18 maja 2017

W oryginalnym przepisie był filet z indyka, ale równie dobrze sprawdza się kurczak. Smaczne, proste danie obiadowe.

Do tego podałam pieczonego buraka i obiad gotowy :).

Inspiracja - książka Magdaleny Makarowskiej "Zniszcz te kilogramy"

 wsezamie6

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

około 100 g sezamu

limonka

2 łyżki oliwy z oliwek

jajko

sól, pieprz, cząber

 

Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i cząbrem, skropić limonką. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w sezamie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i ułożyć na niej przygotowanego kurczaka.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Pieczone buraki :

 

2-3 buraczki

1 łyżka miodu

limonka

oliwa

50 g sera feta

 

dressing : 2-3 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu balsamicznego , pieprz

 

Buraki pokroić w słupki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lekko posmarowanym oliwą). Skropić oliwą, limonką i miodem.

Według przepisu należało je piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekłam w wyższej - około 190-200 (góra -dół), pod koniec włączyłam termoobieg.

Upieczone buraczki posypać pokrojoną fetą i polać dressingiem.

 

 wsezamie2

sobota, 13 maja 2017

Smaczna ,prosta , lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych.

Często gości na naszym stole :).

 

sazmozz3

 

Składniki:

 

1 opakowanie mieszanki sałat

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

1 czerwona cebula

1 kulka mozzarelli w zalewie

 

sos:

2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól, pieprz czarny lub cytrynowy

 

Sałatę przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić i dodać do sałaty.

Całość polać przygotowanym sosem.

 

sazmozz2

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44