| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 24 marca 2017

Zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z pysznym nadzieniem szpinakowym.

Od lat ciasto na naleśniki robię już "na oko" , dlatego przy składnikach podaję "około". Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

 nalesniki6

Składniki:

 

około 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

około 1 i 1/2 szkl. mleka

1 jajko

szczypta soli

olej

 

Farsz:

około 250 g mrożonego szpinaku (można też użyć świeżego)

1 -2 cebeule

2 ząbki czosnku

pół kostki sera feta

sól, pieprz

masło lub olej

 

Z mąki, mleka i jajka zrobić ciasto naleśnikowe (wymieszać rózgą lub mikserem), tak , aby nie było grudek. Dodać sól i wstawić do lodówki na pół godziny.

Mocno rozgrzać patelnię , cienko posmarować olejem i smażyć naleśniki.

 

Na patelni/w rondelku rozgrzać niewielką ilość masła/oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i całość poddusić około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do ciepłego farszu dodać pokrojoną w kostkę fetę.

 

Placki naleśnikowe smarować przygotowanym farszem szpinakowym i zawinąć.

 naleniki3

 

wtorek, 21 marca 2017

Kopytka  - smaczne, proste i sycące danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wyśmienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki mąki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotują w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygną przecisnąć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w środku dołek i wbić do niego jajka, dodać mąkę i i szczyptę soli - zagnieść gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka części i ułożyć na lekko posypanym mąką blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem pociąć na ukośne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrzątku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

niedziela, 19 marca 2017

 

Dzisiaj przedstawiam ciasto upieczone przez moją córkę. Po obiedzie sobie odpoczywałam, a moje dziecko działało w kuchni.

Upiekła pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe . Nie ukrywam, że taki wypiek jedliśmy po raz pierwszy i nam zasmakował :).

Inspiracja - Zielona Karuzela.

 march1

 

Składniki:

 

1/2 kg surowej marchewki

150 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych

3 łyżki oleju

3 płaskie łyżki miodu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

4-5 jajek (w zależności od wielkości)

100 g bakalii ( suszone owoce, migdały, owoce goji, pestki dyni, słonecznika itp.)

 

Polewa (opcjonalnie):

mały jogurt naturalny i 1 łyżka miodu

 

Płatki zmielić na mąkę, marchewkę zetrzeć na najmniejszych oczkach  na tarce.Rozdrobnić bakalie (u nas w użyciu blender) . Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać powoli żółtka tak, aby powstała jednolita masa.

Do masy dodawać powoli startą marchewkę i olej - wymieszać. Następnie dodać miód i wsypać zmielone płatki, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie.

Zmielone płatki warto przesiać przez sitko.

Przygotowane ciasto przelać do formy do pieczenia (tortownica wyłożona papierem do  pieczenia lub wysmarowana masłem i posypana płatkami).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 50-60 minut.

Ciasto można polać polewą z jogurtu i miodu.

 

march4

 

 

 

march3

 

 

sobota, 18 marca 2017

Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu.

Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki.

Dziękuję za inspirację - chleby.info.

 

chrupicask1

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650)

300 ml wody

130 ml mleka

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem  (10 minut).

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w  garnku na małym ogniu wymieszać wodę z mąką i szczyptą soli - doprowadzić do wrzenia.

Wyrośnięty chleb można naciąć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowaną pomadą.

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Studzić na kratce.

 

chrupicask3

chrupicask8

piątek, 17 marca 2017

Przepis na tę zdrową i smaczną zapiekankę znalazłam na stronie  dietetyczneprzepisy.net.

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo nam smakował.

Zapiekankę przygotowałam z trochę większej ilości składników niż w oryginalnym przepisie (tylko ilość ziemniaków pozostawiłam bez zmian), zamiast mozzarelli light dałam zwykłą kulkę, a ziemniaki wcześniej pokroiłam w plasterki i obgotowałam.

 zapcuk6

 

Składniki:

2 cukinie (średniej wielkości)

2 ziemniaki

4 pomidory

kulka mozzarelli

kilka plasterków szynki drobiowej

2 ząbki czosnku

świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn (ilość wg własnego uznania)

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w plasterki. Następnie obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut i odcedzić.

Cukinię pokroić w krążki, posolić i odstawić, aż puści sok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła, sól i pieprz.

Szynkę pokroić w paski.

Na dno naczynia żaroodpornego (nie smarowałam tłuszczem) wyłożyć połowę szynki, potem na przemian plastry cukinii i ziemniaków, następnie resztę wędliny.

Na wierzch wyłożyć przygotowane pomidory i pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-40 minut.

 

zapcuk7

 

zapcuk8

czwartek, 16 marca 2017

Wczoraj u Renaty zobaczyłam przepis na te żeberka i postanowiłam  , że dziś na obiad zrobię takie danie.

Aż dziwne, że do tej pory nigdy nie wpadłam na ten pomysł.

Pieczone żeberka z kapustą wyszły pyszne i mięciutkie (ja wstawiłam do piekarnika , ale można też dusić w garnku).

Niestety nie miałam domowej kapusty kiszonej, więc musiałam zadowolić się kupną.

Na pewno jeszcze  je zrobię - nie wiedziałam, że to takie dobre.

Dziękuję za inspirację Renato :).

 eberka7

 

Składniki:

 

1 kg żeberek wieprzowych

1 kg kapusty kiszonej

2 cebule

2-3 ziarna ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy, słodka papryka

olej do podsmażenia

 

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) , przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i krótko obgotować. Odsączyć.

Żeberka pokroić na porcje, przyprawić, dolać trochę oleju i dokładnie wymieszać z mięsem (odstawiłam na godzinę do lodówki).

Na rozgrzanej patelni zrumienić mięso. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do kapusty.

Połowę porcji kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub garnka - jeśli będziemy dusić), na nią wyłożyć żeberka, następnie pozostałą kapustę  na wierzch.

Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie i listki laurowe.

Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Piec około 1 - 1 1/2 godziny (zależy od wielkości żeberek).

Smacznego :)

 

 eberka1

eberka3

eberka6

eberka8

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41