| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 18 maja 2017

W oryginalnym przepisie był filet z indyka, ale równie dobrze sprawdza się kurczak. Smaczne, proste danie obiadowe.

Do tego podałam pieczonego buraka i obiad gotowy :).

Inspiracja - książka Magdaleny Makarowskiej "Zniszcz te kilogramy"

 wsezamie6

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

około 100 g sezamu

limonka

2 łyżki oliwy z oliwek

jajko

sól, pieprz, cząber

 

Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i cząbrem, skropić limonką. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w sezamie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i ułożyć na niej przygotowanego kurczaka.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Pieczone buraki :

 

2-3 buraczki

1 łyżka miodu

limonka

oliwa

50 g sera feta

 

dressing : 2-3 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu balsamicznego , pieprz

 

Buraki pokroić w słupki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lekko posmarowanym oliwą). Skropić oliwą, limonką i miodem.

Według przepisu należało je piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekłam w wyższej - około 190-200 (góra -dół), pod koniec włączyłam termoobieg.

Upieczone buraczki posypać pokrojoną fetą i polać dressingiem.

 

 wsezamie2

sobota, 13 maja 2017

Smaczna ,prosta , lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych.

Często gości na naszym stole :).

 

sazmozz3

 

Składniki:

 

1 opakowanie mieszanki sałat

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

1 czerwona cebula

1 kulka mozzarelli w zalewie

 

sos:

2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól, pieprz czarny lub cytrynowy

 

Sałatę przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić i dodać do sałaty.

Całość polać przygotowanym sosem.

 

sazmozz2

wtorek, 25 kwietnia 2017

Po wczorajszym dniu zostało mi trochę ugotowanego kalafiora, więc dziś zaczęłam szukać przepisu na obiad  z tym dodatkiem.

Wybrałam kalafior zapiekany z makaronem w sosie beszamelowym z dodatkiem żółtego sera.

Danie nieskomplikowane, szybkie i smaczne.

 Inspiracja - Kwestia smaku.

 kalafior1

Składniki:

 

1 szklanka makaronu np. muszelki, świderki, penne (u nas razowy)

1/2 kalafiora (u nas trochę więcej)

25 g masła

2 płaskie łyżki mąki pszennej

300 ml mleka

1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie)

70-100 g startego żółtego sera (ulubionego)

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie . Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać do niego różyczki kalafiora i gotować do miękkości. Można również ugotować je oddzielnie.

Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 2 minut co chwilę mieszając. Następnie stopniowo wlewać do rondla mleko - cały czas mieszając , aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę , starty ser , sól i pieprz do smaku.

Mieszać , aż rozpuści się ser i powstanie gładki sos.

Przygotowanym sosem polać makaron i kalafiora.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (do czasu, aż sos się zrumieni i zacznie bulgotać).

 

kalafior4

kalafior3

 

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Po raz kolejny obiad zrobiła nam moja córka.  Tym razem były to kotlety z kaszy gryczanej. W oryginalnym przepisie były jeszcze pieczarki, ale nie miałyśmy w domu, więc powstały tylko z kaszy.

Chrupiące , podane z sosem czosnkowym domowej roboty smakowały pysznie :).

Przepis przyniesiony ze szkoły :).

 gryczane4

 

Składniki:

 

160 g kaszy gryczanej

240 g pieczarek (u nas tym razem bez pieczarek)

120 g  cebuli

60 g masła

2 jajka

1 pęczek szczypiorku

około 80 g bułki tartej

20 g mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

sól, pieprz

 

 Kaszę ugotować i wystudzić. Cebulę (i ewentualnie pieczarki) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na części masła- wystudzić.

Do miski przełożyć  ugotowaną kaszę, cebulę z pieczarkami, pokrojony szczypiorek, resztę masła , jajka i mąkę ziemniaczaną  i wyrobić.

Tak przygotowaną masę podzielić na 12 równych części.

Uformować okrągłe kotlety i obtoczyć  w bułce tartej .

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

 

 gryczane5

 

gryczane6

 

gryczane7

 

piątek, 21 kwietnia 2017

Smaczna, lekka i zdrowa sałatka z sosem jogurtowo chrzanowym .

 

sazjajkiem5

 

Składniki:

 

połowa opakowania mixu sałat

3-4 jajka (czasem dla odmiany daję przepiórcze jaja)

pęczek rzodkiewek

średni świeży ogórek

pęczek szczypiorku

5 łyżek jogurtu

1 łyżeczka chrzanu

sól, pieprz

 

Ugotowane jajka pokroić w ósemki.

Pokroić drobno szczypiorek, rzodkiewki w plasterki, a obranego ogórka  w kostkę.

Jogurt wymieszać z chrzanem.

W misce wymieszać wszystkie składniki i polać przygotowanym sosem oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Można też układać składniki warstwowo, zaczynając od sałaty i na koniec polać całość sosem jogurtowo-chrzanowym.

 

sazjajkiem2

 

sazjajkiem4

 

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół.

Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43