| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
sobota, 23 kwietnia 2016

Przepis na ten chleb znalazłam na stronie chleby.info.

Chleb jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość . (Mój chyba za długo wyrastał za drugim razem, bo spore dziurki miał).

pszyt3

Składniki:

 

Zaczyn:

65 g mąki pszennej chlebowej ( typ 750)

45 g wody

1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego

 

Ciasto właściwe:

365 g mąki pszennej (dałam typ 750 z małym dodatkiem 650 - 750 mi zabrakło na całość)

20 g mąki żytniej (typ 2000)

250 g wody

1 łyżeczka soli

cały zaczyn

 

Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą (wystarczy zamieszać łyżką) do połączenia składników. Miskę z zaczynem owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin.

Po tym czasie do misy robota (u mnie ciasto wyrabiał robot) włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego oprócz soli. Wymieszać do połączenia składników (ok. 2 minut). Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.  Po tym czasie dodać sól i wyrobić dokładnie przez około 10 minut.

Wyrobione ciasto w misce przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny - w tym czasie należy je dwukrotnie złożyć.

Następnie z ciasta uformować bochenek i przełożyć do koszyka wzrostowego wyłożonego umączoną ściereczką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni razem z blachą. Na gorącą blachę przełożyć wyrośnięty chleb, naciąć bochenek wzdłuż (głęboko - co najmniej na 3 cm). Piekarnik spryskać wodą przed wstawieniem chleba. Piec około 40 minut.

(można wstawić na dno piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą - ja tylko zaparowałam piekarnik, potem jeszcze dwa razy spryskałam podczas pieczenia)

Studzić na kratce.

pszyt9

pszyt7

 

wtorek, 19 kwietnia 2016

Zazwyczaj przepisów na pieczywo szukam na blogach, ale czasem korzystam też z książek.

Tym razem do upieczenia wybrałam chleb miodowy (taką nazwę miał w książce "Potrawy z ciasta drożdżowego").

Troszkę się obawiałam, co wyjdzie - zupełnie niepotrzebnie.

Chleb wyszedł bardzo smaczny, mięciutki (drugiego dnia bez zmian), a na dodatek rośnie jak głupi ;). A do tego jest bardzo prosty w wykonaniu.

Dziś była powtórka z pieczenia, ponieważ męska część mojej rodziny zjadła dość szybko poprzedni bochenek.

 zmiodem1

Składniki:

60 dag mąki pszennej (dałam typ 650)

320 ml ciepłej wody (nie gorącej)

20 g świeżych drożdży

2 1/2 łyżki oliwy

1 1/2 łyżki płynnego miodu

1 1/2 łyżeczki soli

 

Drożdże rozkruszyć , wymieszać z wodą, miodem i 2 łyżkami mąki.  Zaczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą , oliwą i wyrośniętym zaczynem.  Ciasto wyrabiać około 10-15 minut (powinno być gładkie i elastyczne).

Wyrobione ciasto przełożyć do miski , przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, uformować bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

W książce nic nie było napisane o wyrastaniu przed pieczeniem, ale ja swój bochenek zostawiłam (przykryty ściereczką) do wyrośnięcia na około 40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 40-50 minut.

Studzić na kratce.

zmiodem10

zmiodem15

 

 

 

niedziela, 17 kwietnia 2016

W ten weekend postanowiłam ponownie wziąć udział w zabawie "Ciasto na niedzielę"  - tym razem do upieczenia został wybrany jabłecznik. Szczerze mówiąc nie wiem jaka jest różnica między szarlotką , a jabłecznikiem (nigdy się nad tym nie zastanawiałam ).

Upiekłam bardzo smaczną  szarlotkę , z lekko cytrynowym smakiem . Prosta i szybka w wykonaniu, jedyny minus - znika dosyć szybko.

Przepis znalazłam na blogu "Z cukrem pudrem".

Moje uwagi: następnym razem dam mniej cukru niż podano w przepisie - jak dla mnie zbyt słodka (reszta rodziny nie narzekała na nadmiar słodkości ).

Razem ze mną piekły: Joanna , Joanna , Edyta , Iwona , Joanna Beata , Dorota ,

 szarlotkakisiel32

Składniki:

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

250 g miękkiego masła

5 żółtek

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg kwaśnych jabłek

5 białek

1/2 szklanki cukru

2 paczki kisielu cytrynowego bez cukru (paczka 38  g) - ja dałam jeden (paczka ok. 78 g)

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia , masła, żółtek i cukrów zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3) , owinąć je folią aluminiową i schować do lodówki na około pół godziny.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, zasypać kisielem i cynamonem , delikatnie wymieszać.

Z białek i cukru ubić pianę, dodać do jabłek  i wymieszać delikatnie.

Większą część ciasta rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha o wymiarach około 24 cm x 38 cm). Na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z ubitymi białkami, wyrównać wierzch.

Z mniejszej części ciasta formować "łatki" i układać na jabłkach.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

Ciasto można posypać cukrem pudrem.

szarlotkakisiel6

 

 

 

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Po raz drugi postanowiłam skorzystać z zaproszenia Amber i wzięłam udział w Kwietniowej Piekarni.

W tym miesiącu przepis na chleb wybrała Kasia ( blog Smaki i Aromaty).

Chleb wyszedł smaczny, mocno ziołowy  (choć ja i tak pominęłam kilka ziół) i aromatyczny. Jeszcze długo  po upieczeniu pachniało w całym mieszkaniu.

kwietniowa7

Zaczyn:

4 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 650)

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1/2 szklanki letniej wody

Wszystko razem wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.

 

Zioła po 1 łyżeczce:

* majeranek, kolendra,kminek, szałwia, tymianek, czarnuszka, cząber, rozmaryn, bazylia

* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

* 1 łyżeczka soli

Zalać wszystko 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

 

Ciasto właściwe:

500 g mąki chlebowej

1/2 szklanki płatków owsianych

2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

 

zaczyn drożdżowy

zalewa ziołowa

1/2 szklanki wody

 

Wymieszać mąkę z płatkami, zakwasem, zaczynem i wodą. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać - do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne, ale nie lejące. Jeśli jest zbyt zwarte dolać więcej wody (ja dolałam).

Formę (u mnie keksówka o wymiarach 35 cm x 12 cm) natłuścić i obsypać płatkami (ja obsypałam mąką). Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać wierzch mokrą dłonią i posypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1 godzina).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 55-60 minut ( po wyjęciu z formy dopiekałam chleb jeszcze około 10 minut).

Studzić na kratce.

* Wersja przepisu bez zakwasu:

do zaczynu dodać 30 g świeżych drożdży,a do ciasta właściwego 3/4 szklanki wody.

kwietniowa10

kwietniowap1

Dziękuję za wspólne pieczenie :)

W akcji brały udział :

 

Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 08 kwietnia 2016

Przepis na tę domową wędlinę znalazłam na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię.

Upiekłam ją z myślą o kanapkach, a nie daniu obiadowym.

Mięso wyszło bardzo smaczne , miękkie, delikatne,  o lekko słodkim smaku.

Całej rodzinie bardzo zasmakowało, więc na pewno będę jeszcze korzystać z tego przepisu.

szynkamm3

Składniki:

1 1/2 kg surowej szynki wieprzowej

1 łyżka miodu

1 łyżka oleju

1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką (nie miałam, więc dałam kilka łyżek innej -słowackiej)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól morska prowansalska (dałam zwykłą sól morską)

pieprz

 

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie natrzeć solą i pieprzem.

Przygotować marynatę  z miodu, musztardy, oleju, czosnku i tymianku.

Natrzeć szynkę marynatą z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do lodówki  na kilka godzin (u mnie na całą noc).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni - po 1 godzinie obrócić szynkę na drugą stronę i piec jeszcze pół godziny

(jeśli  potrzeba należy wydłużyć czas pieczenia - ja piekłam około 20 minut dłużej niż podano w przepisie).

szynkamm2

szynkamm10

 

 

 

środa, 06 kwietnia 2016

Dziś testowałam kolejny przepis na chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb.Domowa piekarnia".

Chleb wyszedł smaczny i pachnący , ze smakowitą chrupiącą skórką.

Moja uwaga: po wyjęciu z keksówki musiałam chleb jeszcze wstawić do piekarnika na kilka minut do podpieczenia.

chlebowsiany4

Składniki:

10 g świeżych drożdży

500 ml wody

150 g płatków owsianych + porcja do posypania

500 g mąki pszennej typ 750

10 g soli ( 1 łyżeczka)

 

W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody, dodać do nich 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.

W tym czasie na suchej patelni podprażyć płatki owsiane. Odstawić do ostygnięcia, następnie zalać resztą wody, aby zmiękły.

Gotowy zaczyn wymieszać z płatkami owsianymi i resztą składników na jednolitą masę. Wyrabiać ręką w misce przez kilka minut (mnie w tej czynności zastąpił robot), aż ciasto będzie elastyczne i jednorodne (ciasto powinno być rzadkie).

Ciasto przełożyć do miski , przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki (u mnie o wymiarach około 12 cm x 34 cm).

Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny.

Po tym czasie ciasto posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 40-45 minut.

Studzić na kratce.

* upieczony chleb po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos

chlebowsiany2

chlebowsiany7

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 33