![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Chałka z kruszonkąDzisiaj naszła mnie ochota na domową chałkę, dawno jej nie piekłam. Przejrzałam stare przepisy i wybrałam ten, z którego wychodzą dwie spore bułki. Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachnące :).
Składniki: 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajo 1/4 szklanki oleju 1 szklanka letniego mleka lub wody (u mnie pół na pół) szczypta soli
Kruszonka:
50 g mąki 25 g cukru 25 g miękkiego masła
1 jajko - do posmarowania
Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem i odstawić na około 10 minut, aż zaczyn ruszy. Po tym czasie dodać jajko, oliwę, cukier i sól - zmiksować. Dodać 1 i 1/2 szklanki mąki , wymieszać, potem kolejne 1 1/2 szkl. mąki i znów wymieszać, następnie wsypać pozostałą mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części , uformować z nich wałeczki i zapleść z nich chałki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni przez 30-35 minut.(góra-dół). Studzić na kratce. środa, 14 czerwca 2017, ewa-r
|