Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Chałka z kruszonką

Dzisiaj naszła mnie ochota na domową chałkę, dawno jej nie piekłam.

Przejrzałam stare przepisy i wybrałam ten, z którego wychodzą dwie spore bułki.

Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachnące :).

 

ch4

 

Składniki:

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

25 g świeżych drożdży

1 jajo

1/4 szklanki oleju

1 szklanka letniego mleka lub wody (u mnie pół na pół)

szczypta soli

 

Kruszonka:

 

50 g mąki

25 g cukru

25 g miękkiego masła

 

1 jajko - do posmarowania

 

Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem i odstawić na około 10 minut, aż zaczyn ruszy.

Po tym czasie dodać jajko, oliwę, cukier i sól - zmiksować.

Dodać 1 i 1/2 szklanki mąki , wymieszać, potem kolejne 1 1/2 szkl. mąki i znów wymieszać, następnie wsypać pozostałą mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części , uformować z nich wałeczki i zapleść z nich chałki.

Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni przez 30-35 minut.(góra-dół).

Studzić na kratce.

 ch2

ch5

środa, 14 czerwca 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/06/17 22:44:38
O rany genialna! Wyszły modelowe te chałki :)