Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami

Smaczny, lekki sernik na zimno (aczkolwiek nie zawiera sera :)) na bazie jogurtu greckiego i śmietanki z galaretką i truskawkami.

Inspiracja - mamagerka.pl

Moje uwagi - następnym razem dodam troszkę więcej żelatyny, bo moim zdaniem mógłby bardziej stężeć.

Pierwszy raz zrobiłam sernik z jogurtów i wyszedł pyszny, nie za słodki (jak ktoś lubi słodkie ciasta niech doda więcej cukru pudru).

 sernikjog3

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm, moja miała 22 cm):

 

100 g okrągłych biszkoptów (dałam mniej)

2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia

250 ml śmietany 30 %

3 łyżki cukru pudru

800 g jogurtu naturalnego typ grecki

ok. 1 kg truskawek (dałam mniej)

3 galaretki truskawkowe (dałam 2, ponieważ mam mniejszą formę)

 

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy i delikatnie polać je mlekiem.

W wysokim naczyniu ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder.

Dodać jogurt grecki i dalej miksować, w trakcie wlać ostudzoną żelatynę.

Gotową masę przelać do tortownicy (można w nią powkładać truskawki).

Wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę do stężenia.

Rozpuścić galaretki w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

Na serniku ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki.

 

 sernikjog6

 

czwartek, 25 maja 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/05/25 19:41:40
Bardzo lubię ciasta na zimno. Z chęcią przygotuję serniczek wg Twojego przepisu :)
-
2017/05/25 21:02:33
wygląda pysznie:)