Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Filet z kurczaka w sezamie

W oryginalnym przepisie był filet z indyka, ale równie dobrze sprawdza się kurczak. Smaczne, proste danie obiadowe.

Do tego podałam pieczonego buraka i obiad gotowy :).

Inspiracja - książka Magdaleny Makarowskiej "Zniszcz te kilogramy"

 wsezamie6

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

około 100 g sezamu

limonka

2 łyżki oliwy z oliwek

jajko

sól, pieprz, cząber

 

Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i cząbrem, skropić limonką. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w sezamie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i ułożyć na niej przygotowanego kurczaka.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Pieczone buraki :

 

2-3 buraczki

1 łyżka miodu

limonka

oliwa

50 g sera feta

 

dressing : 2-3 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu balsamicznego , pieprz

 

Buraki pokroić w słupki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lekko posmarowanym oliwą). Skropić oliwą, limonką i miodem.

Według przepisu należało je piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekłam w wyższej - około 190-200 (góra -dół), pod koniec włączyłam termoobieg.

Upieczone buraczki posypać pokrojoną fetą i polać dressingiem.

 

 wsezamie2

czwartek, 18 maja 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/05/22 17:25:39
Bardzo apetyczny sposób na kurczaka! :)
-
2017/05/24 14:23:57
Świetnie się prezentuje, a do tego szybkie w przygotowaniu. Na pewno skorzystam z tego przepisu :)
Zapraszam również na swojego bloga: aptekapanaboga.blogspot.com/

Pozdrawiam,
Kamila