Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z budyniem i owocami

Pyszne , mięciutkie i nie za słodkie ( takie w sam raz ;) ) drożdżówki z budyniem i nektarynkami.

Miałam w domu tylko nektarynki, więc je wykorzystałam. Myślę , że większość owoców pasuje  :).

Inspiracja pochodzi od Danusi :)

 drodwki9

 

Ciasto:

 

300 g mąki wrocławskiej (ja dałam tortową)

250 g mąki krupczatki (nie zastępować inną)

50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)

3 łyżki cukru

100 ml mleka

150 g kwaśnej śmietany

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

Do miski wsypać obydwie mąki i wymieszać. Świeże drożdże zalać letnim mlekiem i odstawić na kilka minut.

Do śmietany dodać jajka, olej, sól i cukier - wymieszać.

Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn i śmietanę wymieszaną z podanymi składnikami.

Wyrobić ciasto (ja wyrabiałam ręcznie, ale można wykorzystać robota z hakiem) , nakryć ściereczką i wstawić do torby foliowej.

Odstawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości (u mnie około 40 minut).

 

Nadzienie:

 

400 ml mleka

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

1 płaska łyżka mąki

2 żółtka

1 łyżka masła

2 płaskie łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

owoce

płatki migdałowe (wg uznania)

1 jajko -  do smarowania

 

Z mleka odlać pół szklani i dodać żółtka, mąkę, budyń i dobrze wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem , wlać przygotowaną zawiesinę i ugotować gęsty budyń , cały czas mieszając.

Budyń przelać do miseczki opłukanej zimną wodą, przykryć folią i odstawić do wystygnięcia.

 

Od wyrośniętego ciasta drożdżowego odciąć około 300 g i podzielić na 12 kawałków. Każdy rozwałkować cienko na kształt kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt (około 35 cm x 40 cm). Rozsmarować na nim letni budyń i posypać pokrojonymi owocami.

Zawinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić  na 12 kawałków.

Każdy kawałek układać na przygotowanych wcześniej kółeczkach.

Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 20 minut).

Po tym czasie  wyrośnięte drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około25 minut.

Studzić na kratce.

 

drodwki3

drodwki5

 

poniedziałek, 29 maja 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/06/04 19:48:49
Zapraszam do zabawy w ramach Liebster Award! Zostałaś oficjalnie nominowana, co oznacza, że jeżeli oczywiście masz ochotę, odpowiedz na swoim blogu na 11 zadanych przeze mnie pytań skladrekodziela.blox.pl/2017/06/Liebster-award-2017.html, wymyśl swoje pytania i nominuj do odpowiedzi kolejne blogi wciągając je tym samym do zabawy :) Pozdrawiam! :)
-
2017/06/04 19:49:35
Zapraszam do zabawy w ramach Liebster Award! Zostałaś oficjalnie nominowana, co oznacza, że jeżeli oczywiście masz ochotę, odpowiedz na swoim blogu na 11 zadanych przeze mnie pytań skladrekodziela.blox.pl/2017/06/Liebster-award-2017.html, wymyśl swoje pytania i nominuj do odpowiedzi kolejne blogi wciągając je tym samym do zabawy :) Pozdrawiam! :)