Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Kalafior zapiekany z makaronem w sosie beszamelowym

Po wczorajszym dniu zostało mi trochę ugotowanego kalafiora, więc dziś zaczęłam szukać przepisu na obiad  z tym dodatkiem.

Wybrałam kalafior zapiekany z makaronem w sosie beszamelowym z dodatkiem żółtego sera.

Danie nieskomplikowane, szybkie i smaczne.

 Inspiracja - Kwestia smaku.

 kalafior1

Składniki:

 

1 szklanka makaronu np. muszelki, świderki, penne (u nas razowy)

1/2 kalafiora (u nas trochę więcej)

25 g masła

2 płaskie łyżki mąki pszennej

300 ml mleka

1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie)

70-100 g startego żółtego sera (ulubionego)

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie . Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać do niego różyczki kalafiora i gotować do miękkości. Można również ugotować je oddzielnie.

Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i smażyć około 2 minut co chwilę mieszając. Następnie stopniowo wlewać do rondla mleko - cały czas mieszając , aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę , starty ser , sól i pieprz do smaku.

Mieszać , aż rozpuści się ser i powstanie gładki sos.

Przygotowanym sosem polać makaron i kalafiora.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (do czasu, aż sos się zrumieni i zacznie bulgotać).

 

kalafior4

kalafior3

 

wtorek, 25 kwietnia 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/04/25 16:05:51
O mniam, podoba mi się taki sposób na kalafior :)
-
2017/05/22 17:27:14
Bardzo lubię takie obiady jedno-naczyniowe. Można się syto i smacznie najeść, a przy tym zbytnio nie narobić :)