Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Frittata z brokułami, pomidorkami i fetą

Ostatnio odkryłam frittatę, która nam bardzo zasmakowała. Smaczna, szybka do zrobienia zapiekanka z jajek na śniadanie, obiad czy kolację. Aby danie było mniej kaloryczne dodaję 3 jajka i około 5 samych białek . Żółtka wykorzystuję potem np. do ciasta, smarowania bułek przed pieczeniem.

Inspiracja od Monia miesza i gotuje.

 frittata4

 

Składniki:

8 -10 jajek

1 brokuł

około 100 g sera feta

pomidorki koktajlowe (ilość wg uznania)

1 łyżka mleka

pieprz

 

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.

Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.

Do miski wbić jajka, dodać mleko i pieprz do smaku . Wszystko dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą .

Naczynie do zapiekania (u mnie forma do tarty) wysmarować niewielka ilością masła i ułożyć w nim różyczki brokuła, pokrojony ser i pomidorki. Masą jajeczną zalać składniki w naczyniu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180  stopni  przez około 30-35 minut (aż masa całkowicie się zetnie).

 

frittata7

frittata8

 

środa, 05 kwietnia 2017, ewa-r

Polecane wpisy