Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb tostowy z ziarnami - Kwietniowa Piekarnia

W Kwietniowej Piekarni wspólnie piekliśmy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia.

Tym razem przepis wybrała Dana z bloga Leśny Zakątek.

Ja nie miałam nasion chia, więc zamieniłam ten składnik na dodatkową łyżkę siemienia lnianego.

Ten prosty w wykonaniu, smaczny chlebek na pewno często będzie gościł na naszym stole.

 

 tostzziarnami8

 

Składniki:

 

800 g mąki z pszenicy Durum (u mnie zwykła chlebowa)

150 g mąki żytniej razowej

5-6 łyżek prażonego sezamu

3 łyżki prażonej dyni

3 łyżki prażonego słonecznika

50 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

650 g ciepłego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)

2 łyżki nierafinowanego oleju

15-18 g soli himalajskiej

 

Dodatkowo na 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:

 

50 g płatków owsianych

1 łyżka nasion chia

1 łyżka nasion lnu

150 g wody z mlekiem (pół na pół)

 

Ziarna sezamu, słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni.

 

Płatki owsiane, nasiona lnu i chia namoczyć w ciepłym mleku z wodą.

 

Drożdże włożyć do miseczki, dodać cukier i odrobinę ciepłej wody i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

 

Do miski  wsypać obie mąki i uprażone ziarna - wymieszać.

Do pozostałego mleka dodać sól i olej.

Do miski z mąkami dodać rozczyn z drożdży, mleko z wodą , olejem i solą.Następnie namoczone płatki z ziarnami.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku będzie lepiące).

Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką foremek (u mnie o wymiarach około 23 cm x 13 cm, w oryginalnym przepisie 13 cm x23 cm i 30 cm x11cm).

Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości formy.

Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

 

Piec w temperaturze 220 stopni przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 25- 30 minut.

W ciągu pierwszych 15 minut należy 3 razy spryskać bochenki wodą (pierwszy raz po włożeniu do piekarnika).

Studzić na kratce.

tostzziaranmi9

 

tostzziarnami5

W Kwietniowej Piekarni wzięli udział :

Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

 

 

 

poniedziałek, 10 kwietnia 2017, ewa-r

Polecane wpisy

  • Chałka z kruszonką

    Dzisiaj naszła mnie ochota na domową chałkę, dawno jej nie piekłam. Przejrzałam stare przepisy i wybrałam ten, z którego wychodzą dwie spore bułki. Pyszne, mięc

  • Drożdżówki z budyniem i owocami

    Pyszne , mięciutkie i nie za słodkie ( takie w sam raz ;) ) drożdżówki z budyniem i nektarynkami. Miałam w domu tylko nektarynki, więc je wykorzystałam. Myślę ,

  • Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką

    Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu. Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki. Dziękuję za

Komentarze
2017/04/10 20:56:20
Ewo,
bardzo pięknie upieczone chlebki!
Cieszę się, ze zamierzasz częściej je piec w swoim domu.
Pozdrawiam Cię wielkanocnie.
-
Gość: Małgosia z Akacjowego Bloga, *.dynamic.chello.pl
2017/04/10 21:41:52
Piękne bochenki, wyglądają wspaniale :) pozdrawiam
-
2017/04/11 09:44:51
Piękne, okazałe bochenki :) Do następnego razu.
-
2017/04/11 16:44:40
Ja tez piekłam z mąką chlebową zamiast durum, ale chlebek wyszedł b. smaczny, pozdrawiam :)
-
2017/04/11 17:41:11
Piękne bochny upieczone :-) Pozdrawiam i do upieczenia :-)
-
2017/04/11 17:58:52
Pięknie wypieczone i przyrumienione. :)
-
2017/04/12 08:25:12
Pięknie wypieczone bochenki. Pozdrawiam!
-
2017/04/12 10:42:01
Pięknie Ci się upiekł Ewuniu:). Nam również bardzo smakował:)
-
2017/04/17 22:41:37
Pięknie się prezentuje. Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia!