Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Babka z białek

Zastanawiałam się jaką babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżową).

Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszną, puszystą i wilgotną  babkę cytrynową .

Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.

 

 babkab1

 

Składniki:

 

400 g mąki tortowej

7-8 białek

1 szklanka cukru

250 g stopionego masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)

1 cytryna : starta skórka i wyciśnięty sok

 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty.

Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodać starką skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut  (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

 

 babkab6

 

 

 

 

sobota, 15 kwietnia 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/04/18 13:31:34
Fajny pomysł, kiedy żółtka zostały już zużyte do kruchego ciasta lub kremu...
-
2017/04/18 20:41:27
dokładnie :). Został mi zapas białek po kruchym cieście i wybór padł na tę babkę. Pyszna była