Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami na cieście twarogowym

Gdy dzisiaj zobaczyłam ten przepis u Mikimamy to już wiedziałam, co zrobię na obiad.

Smaczna tarta ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi , do tego zupełnie inne ciasto na spód (osobiście wolę jednak tradycyjne, córce zasmakowało).

Wprowadziłam tylko jedną zmianę  - wymieszałam białą mąkę z pełnoziarnistą.

 tartasz2

 

Ciasto:

 

2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki pszennej białej i pełnoziarnistej)

20 dag chudego twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do posmarowania formy

 

Nadzienie:

 

torebka szpinaku baby (nie zużyłam całej)

kostka sera feta

1 duży jogurt grecki

2 małe jajka (lub 1 duże)

1-2 ząbki czosnku

 pieprz, suszone oregano, ewentualnie sól

małe opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Ser rozdrobnić , dodać jajo, olej, mleko i sól - wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.

Przełożyć do miski , nakryć folią i odstawić do lodówki na pół godziny.

 

Fetę rozgnieść dokładnie, wymieszać z jogurtem, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem , szpinakiem i przyprawami.

Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do pieczenia (wcześniej lekko posmarowaną masłem lub olejem) razem z brzegami.

Farsz wyłożyć na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni (góra-dół) przez około 40 minut (aż boki się zrumienią).

 tartasz5

środa, 15 marca 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2017/03/15 19:02:05
Wygląda pięknie, aż by się zjadło.
-
Gość: Marzena, *.play-internet.pl
2017/03/16 10:41:52
Mniam jak pysznie wygląda :-)
-
2017/03/17 16:53:42
Alina, Marzena - dziękuję, była smaczna. Aczkolwiek ja wolę tradycyjne ciasto do tarty ;)