Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką

Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu.

Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki.

Dziękuję za inspirację - chleby.info.

 

chrupicask1

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650)

300 ml wody

130 ml mleka

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem  (10 minut).

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w  garnku na małym ogniu wymieszać wodę z mąką i szczyptą soli - doprowadzić do wrzenia.

Wyrośnięty chleb można naciąć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowaną pomadą.

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Studzić na kratce.

 

chrupicask3

chrupicask8

sobota, 18 marca 2017, ewa-r

Polecane wpisy