Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Kopytka

Kopytka  - smaczne, proste i sycące danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wyśmienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki mąki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotują w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygną przecisnąć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w środku dołek i wbić do niego jajka, dodać mąkę i i szczyptę soli - zagnieść gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka części i ułożyć na lekko posypanym mąką blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem pociąć na ukośne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrzątku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

wtorek, 21 marca 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Trzeci Talerz, *.dynamic.mm.pl
2017/03/21 19:57:25
Kopytka to danie, które pamiętałam z dzieciństwa, ale sama nigdy go nie robiłam. Od kilku miesięcy jestem specjalistką w kopytkach, bo moje dziecko rozkochało się w nich. Są ekspresowe i smaczne :)
-
2017/03/29 22:11:48
Dokładnie :). Ja zbyt często nie robię właściwie , ale bardzo je lubimy :)