Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z powidłami

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi śliwkowymi powidłami.

Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).

 

drpow6

Składniki:

 

Ciasto:

 

3 jajka

150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniego mleka

50 g świeżych drożdży

 

Do posmarowania - słoik powideł śliwkowych

 

Kruszonka:

90 g mąki pszennej

50 g cukru

60 g roztopionego gorącego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę.

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki.

Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Formę ( u mnie o wymiarach  40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto  przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni.

Posmarowane ciasto zawinąć w rulon i pokroić  w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.

 

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gorącym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

 

Wyrośnięte ciasto posypać przygotowaną kruszonką .

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.

 

 

drpow11

drpow5

sobota, 25 marca 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/03/29 07:48:39
Drożdżowe to ja zawsze chętnie zjem...
-
2017/03/29 22:10:02
Polecam :), pyszne i proste :)