Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb żytni z ziarnami - Marcowa Piekarnia

Po przerwie znów dołączyłam do wspólnego pieczenia chleba w Piekarni Amber.

W marcu piekliśmy chleb żytni  z ziarnami na zakwasie. Przepis w tym miesiącu wybrał Jacek z bloga "Przepisy na domowy chleb i ser".

Chleb jest prosty,smaczny , z dużą ilością zdrowych ziaren, wymaga trochę czasu - ale warto się skusić :)

Do tego chleba użyłam mąki żytniej typ 720 i 2000.

 marcowa4

 

Składniki:

 

Zaczyn:

 

30 g zakwasu żytniego

3 g soli

155 g mąki żytniej 1150 lub 1400 (można zastąpić 105 g żytniej typ 750 + 50 g żytniej razowej typ 2000)

155 g wody

 

Zaczyn należy trzymać przez 8-9 godzin w ciepłym miejscu (ok 35 stopni), potem należy go przenieść do temperatury pokojowej.

Łączny czas fermentacji - 18-24 godziny.

 

Ziarna:

 

25 g słonecznika

25 g sezamu

25g siemienia lnianego

150 g wody

 

Ziarna zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na 2-3 godziny.

 

Ciasto właściwe:

 

cały zaczyn

ziarna

250 g mąki żytniej 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g mąki żytniej typ 720 + 80 g mąki żytniej razowej typ 2000)

50 g mąki jasnej pszennej

40 g wody

5 g drożdży świeżych

24 g melasy

5 g soli

 

Ziarna  do posypania foremki i chleba

 

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

 

Po tym czasie przełożyć je do wysmarowanej masłem(margaryną) i obsypanej ziarnami foremki o wymiarach około 25 cm x 11 cm.

Ciasto wyrównać , posypać ziarnami , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez 10 minut (z parą), potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu spryskać wodą i zostawić na 3 minuty w piekarniku.

Studzić na kratce.

 marcowa6

 

marcowa1

W Marcowej Piekarni wzięli udział:

Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

 

 

 

poniedziałek, 13 marca 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/03/13 21:08:31
Piękny i jaki ciemny. Ja nie miałam melasy i stąd pewnie jaśniejszy kolor. Dziękuję za wspólne pieczenie.
-
2017/03/13 21:08:33
Bardzo udany!
Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2017/03/13 21:47:09
Idealny wypiek!
Dziękuję za wspólne marcowe spotkanie!
-
Gość: Agnieszka bochen chleba, *.elblag.vectranet.pl
2017/03/14 07:03:15
Rasowy zakwasowiec:) U Ciebie prezentuje się pięknie. Pozdrawiam i do zobaczenia w kwietniu :)
-
2017/03/14 09:42:01
Super, że skusiłaś się po przerwie do wspólnego pieczenia :)
-
Gość: Renata, *.pgi.gov.pl
2017/03/14 09:59:46
Ładnie upieczony chlebek.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
-
2017/03/14 10:07:38
Piękny chleb, bardzo apetyczny. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie i pozdrawiam
-
2017/03/14 11:52:17
Ten chlebus jest cudowny ... my sie w nim zakochaliśmy:). Przepięknie Ci sie upiekł:)
-
2017/03/14 14:04:16
Skuszę się na pewno, bo wygląda pysznie!
-
2017/03/14 14:23:52
Niesamowicie apetycznie wygląda!
-
Gość: Małgosia z Akacjowego Bloga, *.dynamic.chello.pl
2017/03/14 16:30:34
Piękny bochen, dorodny i apetyczny :) Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie M
-
2017/03/14 17:59:07
Chlebek jak namalowany. Piękny i na pewno przepyszny
-
2017/03/15 08:58:31
Dziękuję za miłe komentarze i wspólne pieczenie :)
Dagmaro , Mikimama - chleb jest rewelacyjny :)
Konwalie w kuchni - skuś się , jest pyszny :)
-
2017/03/15 09:48:29
Bardzo udany! Pozdrawiam znad mojego bochenka ;)
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2017/03/15 11:06:42
Uwielbiam domowe pieczywo
-
2017/03/16 07:45:51
Bardzo ładny chleb Ci się upiekł, prawie tak ładny jak mój ;D
Dzięki za wspólne marcowe chlebowypiekanie
Pozdrawiam
M.