Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Bułki śniadaniowe

Smaczne, puszyste , a do tego proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki drożdżowe. Wystarczy około godziny czasu i mamy świeże , domowe pieczywo w domu.

Przepis zobaczyłam dziś na blogu Renaty .

Piękne bułeczki na zdjęciach natychmiast  zmotywowały mnie do pracy.

 

bukir9

 

Ciasto:

 

650 g mąki pszennej

35 g świeżych drożdży

250 g ciepłej wody

150 g ciepłego mleka

1/4 szklanki oleju

1 1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

do posmarowania i posypania:

1 jajko

ziarna :np. mak, sezam, siemię lniane

 

Do ciepłego mleka (nie gorącego) dodać drożdże i cukier. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Po tym czasie do miski wsypać mąkę, sól, dodać ciepłą wodę i olej oraz rozczyn drożdżowy.

Wyrobić przez kilka minut (ja to robiłam ręcznie, ale można też robotem) , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 

Ciasto podzielić na 14 części i uformować kulki o wadze około 70-80 gram.

Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

 

 

 

bukir8

 

bukir3

czwartek, 09 marca 2017, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2017/03/10 12:12:04
Cudowne:) Okrąglutkie i rumiane:)
-
2017/03/10 22:25:25
Wspaniałe bułeczki! Modelowe :)
-
Gość: piegusek, *.tonetic.pl
2017/03/12 21:47:11
wspaniałe
-
2017/03/14 14:24:28
Jejku, jak ja dawno bułek nie piekłam!
-
2017/03/15 09:00:00
Mikimama - polecam nie wymagają dużo pracy i czasu, u mnie ostatnio codziennie są wypiekane
Renata, Jola, Judik1119 - :) są pyszne