Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb biały (pszenny)

Niedawno kupiłam sobie książkę "Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba" Kena Forkisha.

Pierwszym chlebem, który wybrałam do upieczenia był sobotni chleb biały.

Z podanej ilości składników wyszły dwa pyszne , miękkie bochenki z chrupiącą skórką.

 sobotni2

Składniki:

1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650)

720 g wody (3 i 1/8 szklanki)

21 g soli morskiej (1 łyżka i 1 mała łyżeczka)

4 g drożdży instant (1 łyżeczka)

 

 W dużej misce wymieszać 1 kg mąki z 720 g wody o temperaturze 32-35 stopni - do połączenia się składników.

Przykryć miskę i odstawić na 20-30 minut.

Po tym czasie posypać wierzch ciasta solą i drożdżami. Wymieszać (przed mieszaniem warto zwilżyć dłoń wodą).

Sięgnąć pod spód  i wyciągnąć na wierzch mniej więcej ćwierć ciasta. Delikatnie rozciągnąć ten kawałek i złożyć go na wierzch pozostałej części. Czynność tą powtórzyć 3 razy z pozostałymi fragmentami ciasta (aż sól i drożdże się połączą).

Następnie wyrobić ciasto metodą "szczypcową" (szczypiąc ciasto ), potem kilkakrotnie jeszcze je składać na siebie.

Czynności te należy powtarzać do czasu , gdy ciasto zrobi się elastyczne.

Odstawić ciasto na kilka minut i po tym czasie należy je składać przez pół minuty.

Przykryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia (do potrojenia objętości - około 5 godzin).

W tym czasie należy je dwukrotnie złożyć w ciągu pierwszych 90 minut.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyłożyć na omączony blat, uformować , posypać po środku mąką ( w miejscu w którym będzie przecinane) i podzielić na pół.

Uformować dwa bochenki, przełożyć złączeniem do dołu do wyłożonych ściereczką (lub nie) i posypanych mąką koszyczków do wyrastania. Wierzch delikatnie posypać mąką i nakryć bochenki ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 75 minut.

Ja ten chleb piekłam w garnku żeliwnym. Około pół godziny przed pieczeniem wstawić garnek z przykrywką do zimnego piekarnika i nastawić na 240 stopni.

Do rozgrzanego garnka przełożyć wyrośnięty bochenek , nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej przez około15-20 minut.

Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.

Ja mam tylko jeden garnek (dwa i tak by nie weszły do piekarnika). Według rady autora - jeśli pieczemy od razu  dwa bochenki - drugi bochenek należy włożyć do lodówki 20 minut przed pieczeniem pierwszego i piec je po kolei.

Po upieczeniu pierwszego chleba należy ponownie nagrzać garnek z pokrywka przez 5 minut.

 

sobotni1

sobotni4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 22 lutego 2017, ewa-r

Polecane wpisy

  • Chałka z kruszonką

    Dzisiaj naszła mnie ochota na domową chałkę, dawno jej nie piekłam. Przejrzałam stare przepisy i wybrałam ten, z którego wychodzą dwie spore bułki. Pyszne, mięc

  • Drożdżówki z budyniem i owocami

    Pyszne , mięciutkie i nie za słodkie ( takie w sam raz ;) ) drożdżówki z budyniem i nektarynkami. Miałam w domu tylko nektarynki, więc je wykorzystałam. Myślę ,

  • Chleb tostowy z ziarnami - Kwietniowa Piekarnia

    W Kwietniowej Piekarni wspólnie piekliśmy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. Tym razem przepis wybrała Dana z bloga Leśny Zakątek . Ja nie miałam nasio

Komentarze
2017/02/24 10:39:14
Wspaniały chleb:). Ma piękny miękkisz ... zjadłabym kromeczkę:)
-
2017/03/07 08:30:55
Dziękuję Jolu, był bardzo smaczny :)
-
2017/03/08 09:24:41
Piękne bochny!
-
Gość: piegusek, *.tonetic.pl
2017/03/10 07:41:11
narobiłaś mi smaku a muszę iść do pracy.... zjadłabym pajdę takiego ciepłego chleba
-
Gość: Małgorzata, *.adsl.inetia.pl
2017/03/16 15:13:27
Piękny chlebuś :)