Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa gulaszowa

Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa w sam raz na jesień i zimę. Długo się zbierałam do jej zrobienia, ale w końcu się udało.

 

Skorzystałam z przepisu Kasi.

 

gulaszowa15

 

Składniki:

 

1,2 kg gulaszu wołowego

1/2 kg ziemniaków

3 czerwone papryki (ja dałam również żółtą)

2 marchewki

1 mała pietruszka

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki kminku (pominęłam)

 

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku

ja dodałam jeszcze kilka płatków suszonej papryki

 

Mięso pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na oleju przez około 10 minut, razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.

Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka i zalać 4 litrami wody.

Dodać kminek (nie dodałam), ziele angielskie, liście laurowe i pełną łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować ok. 20 minut, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i papryki w proszku (ja dodatkowo dodałam płatki papryki).

Gotować jeszcze 15 minut.

 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie - dodać do zupy mąkę wymieszaną ze szklanką zimnej wody i koncentratem.

Należy pogotować zupę jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

 

gulaszowa13

 

 

sobota, 10 grudnia 2016, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2016/12/12 22:22:12
Nigdy nie robiłam, ale na obecną aurę chyba idealna :)
-
2017/03/07 08:52:13
Judik1119 też nie robiłam, do czasu :). Teraz dość często gości na naszym stole