Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Prosty chleb z garnka

Długo zwlekałam z upieczeniem chleba z garnka, a szkoda. Wyszedł pyszny, obłędnie pachnący bochenek z chrupiącą skórką.

Ten chleb jest prosty w wykonaniu, wystarczy łyżka , miska i składniki oraz trochę cierpliwości, bo"nocuje" w lodówce".

Garnka jeszcze nie posiadam, a piekłam w naczyniu żaroodpornym (owalnym, bo bałam się , że okrągłe będzie za małe, i słusznie ).

Myślę, że czas zakupić garnek żeliwny, bo na pewno go wykorzystam do pieczenia chleba, i nie tylko.

Przepis znalazłam na blogu Joanny.

 chlenzg1

 

Składniki:

 (wg Joanny - na okrągłe naczynie o średnicy23 cm i wysokości 7 cm )

 

350 g mąki pszennej typ 650

200 g mąki żytniej typ 720

1 łyżeczka soli

1 1/2 łyżeczki oliwy

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)

 

Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki, zasypać cukrem i łyżeczką mąki, zalać połową ciepłej wody - wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.

Odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

 

Do dużej miski wsypać mąki, sól, dodać oliwę, resztę ciepłej wody i wyrośnięty rozczyn z drożdży.

Wymieszać łyżką ( można to zrobić i ręcznie). Można dodać 2-3 łyżki wody, gdyby masa była za gęsta.

Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc do wyrośnięcia.

Miska musi być spora, bo ciasto powiększa bardzo swoją objętość.

Następnego dnia rano na podsypanym mąką blacie/stolnicy krótko wyrobić chleb (aż przestanie się lepić do rąk).

Uformować bochenek , okrągły lub owalny - w zależności od kształtu posiadanego naczynia.

Nakryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.

 

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne razem z pokrywką i nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.

Po kilkunastu minutach wyjąć ogrzane naczynie z piekarnika (zmniejszyć temperaturę do 200 stopni), przełożyć do niego wyrośnięte ciasto , przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut (góra-dół, na 1/3 wysokości - u mnie druga półka od dołu) , po tym czasie należy zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez około 15-20 minut.

Upieczony bochenek wyjąć z naczynia i studzić na kratce.

*Chleb jest upieczony , gdy po wyjęciu z piekarnika postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

 

 

 chlebzg4

 chlebzg5

 

 

 

 

wtorek, 08 listopada 2016, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2016/11/08 21:40:05
Super jest ten chleb aj się w nim zakochałam i piekę bardzo często :)
-
2016/11/09 13:59:45
Takie domowe chleby są najlepsze! :)
-
Gość: piegusek, *.tonetic.pl
2016/11/09 21:42:30
Ewa a czy Ty smarowałaś naczynie jakimś tłuszczem czy tak do suchego włożyłaś ten chleb? pytam bo kiedyś włożyłam chleb do suchej blaszki i mi się przykleił
-
2016/11/11 07:42:40
Fajne są takie chlebki rosnące nocą .... bo rano ma się świeżuteńki chleb na śniadanie:). Do pieczenia chleba polecam i garnek żeliwny z Ikei, mam i bardzo sobie chwalę:)
-
Gość: aknel, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/11/13 19:51:18
średnicę naczynia należy mierzyć na górze czy na dnie ?
-
2016/11/13 22:19:04
MonikazChaty, ten chleb jest super :)
Cukiernia Krzyżański - wszystko co domowe jest najlepsze :)
Renata- nie smarowałam naczynia (sama się zastanawiałam nad tym), chleb bez problemu wychodzi z naczynia. W blaszce niestety się przykleja (ja smaruję tłuszczem i sypię mąką- patent od Joli)
Jola- planuję zakup garnka, a Ty mnie jeszcze bardziej zachęciłaś :)
Aknel - ja piekłam w innym naczyniu niż sugerowane, bo w owalnym
-
2016/11/20 12:33:28
Piękny bochenek! :)
-
Gość: piegusek, *.tonetic.pl
2016/12/31 11:12:44
właśnie wstawiłam do piekarnika
-
Gość: piegusek, *.tonetic.pl
2016/12/31 18:21:10
zrobiłam i od razu połowa zniknęła chleb jest bardzo smaczny i zrobię go nie raz tylko od razu w podwójnej porcji dzięki Ewa aa przepis!