Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Keczup z cukinii

Ten keczup mocno mnie zaintrygował,kiedy zobaczyłam go u Renaty :). No i też go zrobiłam, nie żałuję, bo jest naprawdę smaczny. Ma trochę inny smak niż tradycyjny keczup pomidorowy, a nam bardzo smakuje. A do tego jest prosty i dość szybki w przygotowaniu (najwięcej czasu zajmuje obranie i wydrążenie cukinii). Na pewno  w tym sezonie zrobię  jeszcze trochę takiego keczupu.

Z podanych składników wyszły mi 4 słoiki (500 ml) keczupu i jeden mały po koncentracie (już go nie ma :)).

 keczupcuk6

Składniki:

1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii

1/2 kg cebuli

2 łyżki soli

2 szklanki cukru (ja dałam około 1 1/2 szklanki)

1 szklanka octu

1 łyżka pieprzu czarnego mielonego

1 łyżka papryki słodkiej mielonej

1 łyżka papryki ostrej mielonej

400 koncentratu pomidorowego

 

Cukinię obrać i wydrążyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę.

Warzywa posolić , wymieszać i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odsączyć cukinię (w oryginalnym przepisie nie była odsączana), dodać do niej cukier i gotować 30 minut - mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodać resztę składników i pogotować jeszcze 10 minut. Całość zmiksować , przełożyć do wyparzonych słoików.

Pasteryzować 15 minut.

 

czwartek, 08 września 2016, ewa-r

Polecane wpisy

  • Dżem truskawkowy

    Sezon truskawkowy w pełni, więc nadszedł czas na robienie dżemów. Tym razem z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i zrobiłam przetwory z cukrem żelującym. Po

  • Powidła śliwkowe pieczone

    Gdy zobaczyłam przepis  u Renaty , to od razu wiedziałam, że jeszcze w tym sezonie muszę je zrobić. Wyszły bardzo smaczne powidła przy których nie ma za du

  • Sałatka z cukinii na zimę

    Kolejna propozycja sałatki w słoikach na zimę. Pyszna cukinia z papryką i cebulą w aromatycznej zalewie, tak jak pisze Renata - lekko octowa, słodka i kwaskowat

Komentarze
2016/09/08 12:50:20
no i powiem Ci że odkąd robię ten keczup i z dyni to przestał nam smakować zwykły kupny keczup... teraz wiem co jem :) pozdrawiam cieplutko :)
-
2016/09/08 13:36:52
Wierzę Ci :), bo jest naprawdę dobry. Muszę jeszcze dorobić, bo 4 słoiki to zdecydowanie za mało. Tylko gdzie ja je ustawię w piwnicy....
-
2016/09/13 14:39:35
Nie ma to jak swojski keczup ... jest pyszny i zdrowy .... a czy z pomidorów cz z cukini ... domownicy nie musza wiedzieć:)
-
2016/10/08 22:23:00
Dzisiaj zrobiłam, dobry, tylko dość ostry - następnym razem zmniejszę ilość ostrej papryki albo pieprzu :)
-
2016/10/12 15:48:01
Jolu , moi domownicy akurat wiedzą, ale to im nie przeszkadza. Wiadomo - domowe najlepsze, i wiem co mam w słoiku :) . Pozdrawiam
Basia, mi druga partia wyszła ostra.