Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - Wrześniowa Piekarnia

Po wakacyjnej przerwie z chęcią dołączyłam do wrześniowej Piekarni u Amber.

Tym razem piekliśmy chleb żytnio-orkiszowy  z tartym jabłkiem , na zakwasie żytnim.  Przepis pochodzi z bloga Leśny Zakątek.

W sumie to prosty  chleb, mało z nim pracy , a po upieczeniu mamy dwa  bochenki smacznego i wilgotnego chleba.

chlebzjabkiem7

Składniki:

 

Zaczyn:

2 łyżki zakwasu żytniego

200 g mąki żytniej typ 720

150 g wody

140 g startego  jabłka ze skórką (na tarce o dużych oczkach) , najlepiej kwaśnego

(czas fermentacji 12-14 godzin)

 

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

500 g mąki żytniej typ 720

200 g mąki orkiszowej jasnej

550 g wody

20 g soli himalajskiej (dałam morską)

1 jabłko do dekoracji

 

 Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić do fermentacji na 12-14 godzin (najlepiej na noc).

Następnego dnia wszystkie składniki ciasta wymieszać razem z zaczynem  i wyrobić. Zostawić ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.

W tym czasie dwie foremki (u mnie o wymiarach około 23 cm x 13 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

Po upłynięciu podanego czasu ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do foremek.

Położyć  po dwa plastry jabłka na wierzchu ciasta, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2,5 godziny (u mnie po 1,5 godz. już wychodziło z foremek).

Piec w temperaturze 230 stopni przez 15 minut, potem zmniejszyć ustawienie piekarnika na 210 stopni i piec przez około 40 minut.

Upieczony chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.

chlebzjabkiem3

chlebzjabkiem4

chlebzjabkiem9

 

We Wrześniowej Piekarni wzięli udział :

Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nie tylko na słodko

Nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life

 

poniedziałek, 12 września 2016, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2016/09/12 21:10:30
Ale pięknie upieczony!
Cieszę się, że jesteś z nami i że u Ciebie też pachnie jabłkiem i chlebem.
Pozdrowienia!
-
2016/09/12 21:24:38
Piękny chlebuś, dzięki za wspólne wypiekanie :)
-
Gość: , *.oxylion.net.pl
2016/09/12 22:17:08
Ślicznie wypieczone bochenki i widać puszysty miękisz. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
-
Gość: Małgosia z Akacjowego Bloga, *.dynamic.chello.pl
2016/09/13 08:23:10
Bardzo ładne wypieki :) Chleb wyszedł super, pozdrawiam serdecznie i do kolejnego pieczenia ...
-
2016/09/13 10:17:50
Bardzo ładne, zgrabne chlebki.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
pozdrawiam
-
2016/09/13 10:22:13
Bardzo ładny chleb. Dziękuję za wspólne wrześniowe pieczenie i pozdrawiam
-
2016/09/13 10:41:36
wspaniałe bochenki! dzięki za wspólne wypiekanie :)
-
2016/09/13 11:13:33
Dzięki za wspólne pieczenie!
-
2016/09/13 11:49:02
Dziękuję za wspólny czas. Chleb pięknie Ci się upiekł
-
2016/09/13 12:19:08
Wyborny chlebuś!
-
2016/09/13 13:02:46
To prawda, niewiele przy nim pracy, a efekt przepyszny. Dziękuję za wspólne wrześniowe chwile!
-
2016/09/13 14:31:16
Znam ten chlebuś bardzo dobrze, jest przepyszny .... a dzięki jabłku szybko rośnie:) ... pięknie mu z tymi plasterkami zatopionymi w skórce:)
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/09/13 19:55:11
Piękny chlebuś, dzięki za miłe towarzystwo :-).
-
2016/09/13 21:17:03
Piękne chleby!
pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie
-
2016/09/13 22:00:01
Wspaniale Ci się upiekł!
Dziękuję za wrześniowe wspólne pieczenie!
Pozdrawiam
-
Gość: Łucja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/09/14 16:29:53
Piękne chlebki :)
-
2016/09/15 10:31:27
Dziękuję za miłe komentarze i za wspólne pieczenie :)
-
2016/09/21 17:14:41
Dziś piekę ponownie ten chleb, tak mi zasmakował, pozdrawiam :)