Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb mieszany francuski

Kolejny chleb na zakwasie. Smaczny , pachnący , z chrupiącą skórką , a do tego obłędnie pachniał :).

Jedynym mankamentem (a może i nie ;)), jest niekontrolowane pęknięcie na środku bochenka.

Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Małgosi Zielińskiej zamieszczonego w jej książce "Domowa piekarnia".

 francuski6

Składniki:

 Zaczyn:

30 g  zakwasu żytniego

100 g mąki pszennej typ 550 (dałam 650)

10g mąki żytniej typ 720

60 g wody

 

Ciasto chlebowe:

200 g przygotowanego wcześniej zaczynu

600 g mąki pszennej typ 550 lub 650

50 g mąki żytniej typ 720

około 350 g wody

1 1/2 łyżeczki soli

 

Zaczyn:

do zakwasu dodać mąkę i wodę, wymieszać, przykryć i odstawić na około 12-14 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej na noc).

Zaczyn powinien po tym czasie podwoić swoją objętość i lekko opaść.

 

Ciasto chlebowe:

W dniu wypieku mąkę wymieszać z wodą (do lekkiego połączenia składników). Przykryć i odstawić na około 10 minut.

Po tym czasie dodać do tego zaczyn. Wyrabiać przez kilka minut, dodać sól.

Ciasto po wyrobieniu powinno być średnio ścisłe.

Ciasto przełożyć do miski , którą należy szczelnie przykryć.Powinno wyrastać około 3 godz. W tym czasie należy je dwukrotnie odgazować (rozciągnąć ciasto płasko na blacie i zawijać z każdej strony do środka).

Po wyrośnięciu ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania chleba (u mnie zwykły wiklinowy  koszyk wyłożony obsypaną mąką ściereczką). Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny , w temperaturze pokojowej (do podwojenia objętości).

Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik z blachą do temperatury 240 stopni, przed włożeniem bochenka spryskać piekarnik wodą.

Wyrośnięty chleb przełożyć na gorącą blachę (odwróconą spodem do góry) i naciąć w kilku miejscach.

Wstawić do zaparowanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut.

Upieczony chleb  postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Studzić na kratce.

francuski81

francuski9

 

 

piątek, 20 maja 2016, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2016/05/21 18:13:49
Wygląda tak smakowicie i chrupiąco, że nie można się oprzeć :)
-
2016/05/22 21:54:33
nie można było się oprzeć :), zniknął szybko
-
2016/05/24 19:15:24
To "niekontrolowane" pęknięcie dodało mu niesamowitego uroku:) .... lubię takie chlebki:)
-
2016/05/25 11:01:56
fajny i smaczny był, ale pęknięcie niesamowite :)