Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Mleczny mazurek

Przepis na ten mazurek znalazłam w czasopiśmie "Przyjaciółka".

Jest inny nie te, które do tej pory robiłam, i do tego polewa mleczna :).

mazurekml4

Składniki:

 

Ciasto:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

szczypta proszku do pieczenia

 

Polewa:

12,5 g masła

2/3 szklanki cukru pudru

2/3 szklanki mleka w proszku

2 łyżki wody

 

Do przełożenia:

powidła (u mnie domowe śliwkowe)

 

Jajka ubić z cukrem na puch, dodać przesianą mąkę i proszek i wszystko razem zmiksować.

Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach około 27 cm x 23 cm).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut.

Upieczony placek wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa równe prostokąty.

Jeden kawałek posmarować powidłami i przykryć drugim.

 

Cukier puder i mleko w proszku przesiać przez sitko. W rondelku rozpuścić masło, dodać przesiane składniki i wodę (ja dodałam jedną łyżkę wody więcej). Gotować ciągle mieszając, aż masa będzie gładka.

Gorącą masę wylać na wierzch mazurka i równo rozprowadzić.

Gdy masa zastygnie udekorować mazurka według uznania :) - u mnie polewa z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i cukierki.

mazurekml1

sobota, 26 marca 2016, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2016/03/27 06:51:02
Ewus ile u Ciebie pyszności świątecznych, mniaaam mniaaam :-) Spokojnych i radosnych Świąt!
-
2016/03/30 18:23:10
Dziękuję Anito :)
-
2016/04/04 16:18:57
Przepysznie wygląda ... nietypowy, ale na pewno pyszny:)