Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki drożdżowe

  Na jesienny wieczór upiekłam rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. 

Skorzystałam z innego przepisu niż zawsze piekę (inspiracja z  Moje Kucharzenie ).

Wyszły mięciutkie i delikatne , i szybko się skończyły :).

rogalik_2

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

3 jajka

6 łyżek cukru

3/4 szklanki oleju

5 dag świeżych drożdży

1 jajko - do posmarowania rogalików

  Drożdże rozrobić z letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.

Jajka zmiksować z cukrem, wlać do mąki, dodać do tego wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a na koniec olej. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie około 1 godzina).

Gdy ciasto podwoi  swoją objętość, wykładać partiami na stolnicę/ matę , rozwałkować na kształt koła, pokroić w trójkąty.

Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia (u mnie powidła śliwkowe) i zawijać rogaliki. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

Piec w temperaturze 210-220 stopni przez około 15 minut (piekarnik ustawiony góra-dół).

rogalik_6

 

Jesienne słodkości!

poniedziałek, 02 listopada 2015, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2015/11/08 16:05:51
Mniam ! Narobiłaś mi apetytu na drożdżowe :)