Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na drożdżach

Testuję kolejne przepisy na chleb. Ten prosty przepis znalazłam na moje kucharzenie.

Z podanych składników wyszedł duży bochenek chleba, bardzo smaczny i na drugi dzień po upieczeniu nadal jest mięciutki i ¶wieży.

chleb_psz9

Składniki:

600 g m±ki pszennej (użyłam typ 650)

100 g m±ki żytniej razowej

300 ml ciepłej wody

150 ml ciepłego mleka

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

30 g roztopionego masła

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

W misce wymieszać m±kę z sol± i masłem, dodać drożdże, cukier, wodę i mleko.Wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Ciasto włożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia (do podwojenia objęto¶ci).

Wyro¶nięte ciasto wyłożyć na oprószony m±k± blat i uderzyć dwa razy pię¶ci±, aby je odgazować. Lekko wyrobić i uformować owalny bochenek.

Przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia , przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na około pół godziny.

Wierzch wyro¶niętego chleba naci±ć w kilku miejscach ostrym nożem.

Wstawić do piekarnika nastawionego na 230 stopni , po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

Studzić na kratce.

chleb_psz16

 

 

niedziela, 22 listopada 2015, ewa-r

Polecane wpisy