![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Chałka na miodzieOd kilku dni "chodziła" za mną chałka, dzięki mojej siostrze, która swoimi zdjęciami narobiła nam smaku. I dziś przy sobocie postanowiłam ją upiec. Z ciasta powstały dwie chałki : jedna zapleciona przeze mnie , druga przez moją pomocną córcię :). Chałka wyszła bardzo smaczna, nie jest zbyt słodka (inna w smaku niż tradycyjna chałka). Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na mojekucharzenie.blox.pl. Składniki: 1/2 kg mąki (pszenna 650) 15 g świeżych drożdży 60-70 ml letniej wody 3 jajka 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła 1/4 szklanki płynnego miodu do posmarowania: 1 jajko
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody, cukrem i 1 łyżką mąki, i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). Ciasto przełożyć do miski, nakryć , i pozostawić do wyrośnięcia (około 2 godziny). Po 1 godzinie wyjąć ciasto , odgazować rozpłaszczając i ponownie włożyć do miski. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół, każdą połowę podzielić na 3 równe części. Uformować je w wałki i zapleść w warkocz. Końce dobrze zlepić i podwinąć pod spód. Tak przygotowane chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem. U Abbry posypane były makiem, ja użyłam sezamu (nie miałam maku). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (piekłam góra-dół). Po upieczeniu studzić na kratce.
sobota, 24 października 2015, ewa-r
|