Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka z ryżu i jabłek

   Dzisiaj na obiad potrawa, której od dawna nie robiłam :-). Syn zażyczył sobie zapiekankę z ryżu i jabłek .

Danie pyszne zarówno na ciepło , jak i na zimno .

 

Składniki :

ok. 2 szklanki ugotowanego ryżu

4-5 szt. jabłek

1/2 szklanki cukru

cynamon (do smaku) 

margaryna/masło (do posmarowania formy i posypania po wierzchu)

 

śmietana

cukier waniliowy (1-2 łyżki)

 

    Jabłka obrać i drobno pokroić (kostka) , wymieszać z cukrem, cynamonem i ugotowanym ryżem . 

Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem , posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 200 oC na 30 minut (piec pod przykryciem).

    Zapiekankę polać  śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

 

 

 

czwartek, 30 kwietnia 2009, ewa-r

Komentarze
2009/04/30 17:14:13
Dobre;)!
-
2009/04/30 17:33:57
kocham takie jedzonko. Mniam
-
2009/04/30 18:07:54
uwielbiam ryż z jabłkami :)
-
2009/04/30 19:54:57
Takie obiadki lubię :)
-
2009/04/30 22:38:05
O mniam! Zdecydowanie pycha i to z duuużą ilością cynamonu :))
-
2009/04/30 22:41:46
uwielbiam:) takie obiadki:)
-
2009/05/02 10:23:47
Kolejna pyszna zapiekanka, :) mniam, uwielbiam!

Pozdrawiam!
-
2009/05/16 08:01:02
Moja Mama kiedyś taka zapiekanką robiała, pyszna była:_)Pozdrawiam serdecznie!
Kuchnia Świąteczna 2009 Gotujemy po polsku! - edycja II Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Kuchnia Świąteczna i Noworoczna e-Książka