Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Biała Pavlova

  To ciasto jest hitem , po 5 minutach od podania pozostaje słodkim wspomnieniem :-). Przepis podała Brunia na stronie cincin.

  Przepyszna beza z puszystą pianką w środku i bitą śmietaną na wierzchu , rozpływająca się w ustach. Robiłam je wiele razy , i za każdym znika w błyskawicznym tempie (więc zdjęcia w przekroju nie będzie ;-)) .

 

Składniki:

6 białek

300 g cukru (można dać trochę mniej)

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 

1 łyżeczka białego octu winnego

 

ok. 1/2 l śmietany 30%

owoce 

 

   Białka ubić na sztywną masę , pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, mąkę kukurydzianą/ziemniaczaną/  i ocet.

Ubitą pianę delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrąg (nie za duży) .

Piekarnik nagrzać do 180 oC i wstawić bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-150 oC i piec 1 1/2 godziny. Studzić przy uchylonym piekarniku.

   Gotową bezę przed podaniem udekorować ubitą śmietaną (bez cukru ) i ułożyć na wierzchu owoce. 

 

wtorek, 24 lutego 2009, ewa-r

Polecane wpisy

Komentarze
2009/02/24 11:45:16
Mmm :). Co prawda jeszcze nigdy nie robiłam Pavlovy, ale niedługo muszę się skusić :). Wygląda cudownie - taka biała beza przykryta jeszcze bielszą chmurką z bitej śmietany. Pycha :).
-
2009/02/24 11:52:31
Och, wygląda świetnie! Ja mam też białka do zużycia i cały czas myslę, co z nimi zrobić. Robiłam już kiedyś Pavlovą, ciekawa jestem jak smakuje czekoladowa, ale chyba to jeszcze nie czas dla mnie bym ją zrobiła. Chciałabym z owocami letnimi, marzą mi się maliny i jagódki mniam...
Twoja pavlova slicznie wygląda z mandarynkami , super! :))
-
2009/02/24 12:45:01
ja też mam ochotę na Pavlovę ale tak jak Majanka czekam na owoce letnie :) a twoja wygląda przepysznie
-
2009/02/24 12:47:57
Olalala - zrób, a nie pożałujesz :-)
Majnko , ja też czekoladowej jeszcze nie robiłam
Miętówka - i była pyszna :-)
i naprawdę pavlova znika w jednej chwili :-)
-
2009/02/24 14:41:34
ja się wcale nie dziwię ,
że tak szybko znika
jeśli smakuje tak jak wygląda :)
-
2009/02/24 15:30:05
No ..no jeszcze nie próbowałam tego ciasta;)
Każdy pisze ,ze kuszące jest.. i chyba ma racje. W każdym razie trzeba zrobić ten pierwszy krok i upiec-ale to latem,bo więcej owocków będzie;)
Pozdrawiam
-
2009/02/24 22:40:51
Potwierdzam , że pyszna ! Przy ostatnim kawałku każdy zerka łakomym wzrokiem i liczy na dokładkę ;)))
-
2009/02/27 10:22:36
Przepiękna ta Pavlowa, jeszcze się na nią nie zdecydowałam. :)

Pozdrawiam!
-
2009/02/28 13:37:19
Asieja :-) , zdecydowanie smakuje jak wygląda
Olciaky - polecam
Siostra :-) wiesz co mówisz
Notme - jak zrobisz to nie pożałujesz :-) , my już uzależnieni jesteśmy
pozdrawiam
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/07 22:45:04
szkoda ze u nas w sklepach nie ma bezy pavlova. w australi jest ona w sklepach i wtedy tylko smietana na wierzch ,owoce i gotowe. dla ciekawości powiem że gdy byłam w australi robiłam ja czesto ale ponczowało sie ja kawą a na śmietane plastry kiwi dojrzałe ico było najsmaczniejsze polewa sie ja syropem z puszki "passion friut" smak genialny jak ktoś mieszka w dużym miesci to może kupi ,u mnie nie ma .Nigdy nie miałam odwagi upiec bezy w domu ,ale chyba spróbuje z twojego przepisu.puszkę syropu w domu jeszcze mam .iprzypomne sobie stare czasy dzięki za przepis ifotke.
-
2009/11/09 23:43:52
Efj - polecam , pavlova niezmiennie u nas znika w chwilę - dosłownie, i wbrew pozorom wcale nie ma dużo przy niej pracy . Z polewą nie próbowałam jeszcze (nie wiem czy taką się u nas nawet dostanie) . Pozdrawiajm :)