Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Goł±bki z kasz± gryczan±

Dzi¶ na obiad postanowiłam zrobić tradycyjne goł±bki z mięsem i ryżem, a że mi zostało kilka li¶ci kapusty - zrobiłam dodatkowo parę sztuk z kasz± gryczan±. Takie goł±bki od zawsze robiła moja mama, jest to smak dzieciństwa :-)

 

 

 

 Składniki :

 

kapusta biała 

1 cebula

kasza gryczana

pieprz, sól

 

proporcje: na ok 1/2 kg kaszy gryczanej dodajemy 1 1/2 kg ziemniaków 

 

Kaszę gotować 15 min., zmieszać ze startymi ziemniakami (surowymi)  i cebul±, posolić ,dodać pieprz.

Przygotowany farsz nakładać na li¶cie kapusty (oczywi¶cie wcze¶niej obgotowane) i zawijać goł±bki.

Zalać wod± w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i gotować lub piec ok 1 godz.
My te goł±bki kroimy na plastry i smażymy
 

 

 

 

 

poniedziałek, 01 grudnia 2008, ewa-r

Komentarze
2008/12/01 19:25:30
Z pewno¶ci± pycha! Moja mama zrobiła kiedy¶ gołabki z ziemniakami w sosie pieczarkowym-jej niezbyt smakowały,ale mnie bardzo.
-
2008/12/01 19:57:05
pewnie ,że pycha :-)
-
2008/12/01 20:49:54
Chyba się do Ciebie wybiorę na goł±bki ;))
-
2008/12/01 21:57:01
tylko przywieĽ kluski ¶l±skie :-) , a i ¶piesz się , bo z kasz± zrobiłam mniej niż z mięsem
-
2008/12/01 22:02:04
A resztki kopytek mog± być ? ;)))
-
2008/12/01 22:07:23
:-) miały być ¶l±skie ...
-
2008/12/10 08:28:02
Mniam, jak one slicznie wygl±daj±! Nie jadłam jeszcze takich . Pozdrawiam.
-
2008/12/10 21:31:03
s± naprawdę dobre, tak jak napisałam wcze¶niej - to smak z dzieciństwa :-) (niestety nie za często je robię)
-
2009/01/16 16:18:00
Bardzo mi się podoba ten przepis, zapisuje i mam nadzieje niedługo wypróbuje. I na pewno spróbuje takich odsmażanych goł±bków :)
Pozdrawiam
-
Go¶ć: zuzanna, 95.160.186.*
2009/06/10 20:35:10
A na jakich oczkach tarkujesz ziemniaki?