Blog > Komentarze do wpisu
Gołąbki z kaszą gryczaną

Dziś na obiad postanowiłam zrobić tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, a że mi zostało kilka liści kapusty - zrobiłam dodatkowo parę sztuk z kaszą gryczaną. Takie gołąbki od zawsze robiła moja mama, jest to smak dzieciństwa :-)

 

 

 

 Składniki :

 

kapusta biała 

1 cebula

kasza gryczana

pieprz, sól

 

proporcje: na ok 1/2 kg kaszy gryczanej dodajemy 1 1/2 kg ziemniaków 

 

Kaszę gotować 15 min., zmieszać ze startymi ziemniakami (surowymi)  i cebulą, posolić ,dodać pieprz.

Przygotowany farsz nakładać na liście kapusty (oczywiście wcześniej obgotowane) i zawijać gołąbki.

Zalać wodą w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i gotować lub piec ok 1 godz.
My te gołąbki kroimy na plastry i smażymy
 

 

 

 

 

poniedziałek, 01 grudnia 2008, ewa-r

Komentarze
2008/12/01 19:25:30
Z pewnością pycha! Moja mama zrobiła kiedyś gołabki z ziemniakami w sosie pieczarkowym-jej niezbyt smakowały,ale mnie bardzo.
-
2008/12/01 19:57:05
pewnie ,że pycha :-)
-
2008/12/01 20:49:54
Chyba się do Ciebie wybiorę na gołąbki ;))
-
2008/12/01 21:57:01
tylko przywieź kluski śląskie :-) , a i śpiesz się , bo z kaszą zrobiłam mniej niż z mięsem
-
2008/12/01 22:02:04
A resztki kopytek mogą być ? ;)))
-
2008/12/01 22:07:23
:-) miały być śląskie ...
-
2008/12/10 08:28:02
Mniam, jak one slicznie wyglądają! Nie jadłam jeszcze takich . Pozdrawiam.
-
2008/12/10 21:31:03
są naprawdę dobre, tak jak napisałam wcześniej - to smak z dzieciństwa :-) (niestety nie za często je robię)
-
2009/01/16 16:18:00
Bardzo mi się podoba ten przepis, zapisuje i mam nadzieje niedługo wypróbuje. I na pewno spróbuje takich odsmażanych gołąbków :)
Pozdrawiam
-
Gość: zuzanna, 95.160.186.18*
2009/06/10 20:35:10
A na jakich oczkach tarkujesz ziemniaki?
Kuchnia Świąteczna 2009 Gotujemy po polsku! - edycja II Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Kuchnia Świąteczna i Noworoczna e-Książka